Fluorochinolonen zijn antibiotica voor de behandeling van infecties

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt voor een verhoogd risico op langdurige en mogelijk blijvende schade aan spieren en zenuwstelsel bij gebruik van fluorochinolonen. 

Fluorochinolonen 
Fluorochinolonen zijn antibiotica voor de behandeling van infecties. Het gaat om ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, ofloxacine en norfloxacine. 

CBG adviezen 
Het CBG geeft belangrijke adviezen voor patiënten bij welke klachten ze meteen contact met hun arts moeten opnemen. Dit gaat om verschillende pees-, spier- en gewrichtsklachten. Maar ook bij bepaalde neurologische klachten. Artsen krijgen advies deze middelen niet voor te schrijven bij patiënten met eerdere ernstige bijwerkingen bij gebruik van fluorochinolonen en bij een aantal aandoeningen. Ook is het advies om gelijktijdig gebruik met corticosteroïden te vermijden. 

Lees voor de volledige adviezen hier het bericht van het CBG.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Risico op schade aan spieren en zenuwstelsel bij gebruik fluorochinolonen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 12 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!