Madam Therapeutics ontwikkelt de antibiotica in samenwerking met het LUMC en AMC

Het Nederlandse biotech-bedrijf Madam Therapeutics heeft tijdens de eerste investeringsronde 1,1 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf gaat dit geld gebruiken om nieuwe antibiotica te ontwikkelen.

Madam Therapeutics ontwikkelt de antibiotica in samenwerking met het LUMC en AMC. Deze antibiotica hebben een nieuw werkingsmechanisme, en zijn geïnspireerd op natuurlijke afweermechanismen in het menselijke lichaam.

Investering

Vandaag kondigt het bedrijf aan dat ze haar eerste investeringsronde succesvol heeft afgesloten. De investering komt van een netwerk van business angels en is mede mogelijk gemaakt door Ekoy Investment Partners, De Investeerders Club en Investormatch. "We gebruiken de investering om de eerste klinische studie met ons kandidaat medicijn SAAP-148 uit te voeren. Dat wordt zo begin 2019", vertelt CEO Remko van Leeuwen. 

SAAP-148

Als een klein deel van de bacteriën een antibioticumbehandeling overleeft, bijvoorbeeld door mutaties, dan kan een infectie makkelijk uit de hand lopen. Als deze resistente bacteriën kunnen blijven groeien, kunnen ze zichzelf groeperen - bijvoorbeeld in een wondoppervlak – en daarmee een beschermende laag voor zichzelf creëren. Dat wordt ook wel een biofilm genoemd. "Zulke biofilm infecties zijn hele vervelende dingen voor patiënten”, zegt immunoloog Peter Nibbering van het Leids Medisch Centrum in Nederland, met wie Madam Therapeutics nauw samenwerkt.

Stuk van de puzzel

Madam Therapeutics heeft, samen met een groep vooraanstaande wetenschappers van het Leids Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam Medisch Centrum (AMC), een nieuw antibioticum ontwikkeld met krachtige eigenschappen om een breed-spectrum aan infecties te bestrijden. In een recent redactioneel artikel op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Science schrijft Dr. Kim Lewis, een microbioloog bij het Northeastern University van Boston, dat het kandidaatmedicijn een belangrijk stuk van de puzzel levert tot het creëren van het perfecte antibioticum. 

Behoefte aan onderzoek

Dr. Remko van Leeuwen, CEO van Madam Therapeutics geeft aan dat de meeste antibiotica die op dit moment in ontwikkeling zijn, variaties zijn op bestaande klassen van antibiotica en alleen kortetermijnoplossingen. "Antibiotica resistentie is een wereldwijd gezondheidsprobleem. Er is een grote behoefte aan onderzoek en ontwikkeling voor nieuwe middelen tegen resistente infecties. Anders zullen mensen in de nabije toekomst weer overlijden aan simpele infecties", aldus Van Leeuwen. Hij is dan is zeer blij met de groep investeerders. “Deze investering is een duidelijke bekrachtiging van het groeiende besef van noodzaak vanuit de investeringswereld om nieuwe antibiotica te ontwikkelen, en het onderstreept het potentieel van onze medicijn ontwikkelingsprogramma’s.”

Stappen voorwaarts

Jaap Wieling, woordvoerder van de investeringsgroep geeft aan: “Deze investering geeft Madam Therapeutics de kans om belangrijke stappen voorwaarts te maken met haar kandidaat medicijn SAAP-148. Waar de meeste traditionele antibiotica een langzame werking hebben, doodt SAAP-148 de bacteriën zeer snel door ze van buitenaf aan te vallen. Ze maken een gat in de wand van de bacterie en zorgen ervoor dat die leegloopt. Met de ondersteuning van een stevige financiële basis kan het ervaren team het volle potentieel van de technologie verder ontwikkelen."

Ron Byron is Partner bij Ekoy Investment Partners. "Door mijn ervaring in de marketing van nieuwe antibiotica ben ik me heel bewust van de groeiende noodzaak voor nieuwe antibiotica. Tenzij de antibiotica-ontwikkeling weer nieuwe leven wordt ingeblazen, is er een serieus risico dat een groeiend deel van de infecties, met name in ziekenhuizen onbehandelbaar worden. Dat kan tot veel onnodige slachtoffers leiden." 

Fondsenwerving

Madam Therapeutics is op dit moment actief bezig met fondsenwerving voor de volgende stadia van klinische ontwikkeling van de pijplijn producten. Daarnaast Zoekt Madam Therapeutics ook ontwikkelings- en commercialisatie partners voor haar producten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Madam Therapeutics
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Madam Therapeutics haalt 1,1 miljoen euro op en gaat daarmee nieuwe antibiotica ontwikkelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 28 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!