Bijna 90 procent van de huisartsenpraktijken in Nederland benoemt euthanasie niet

Het overgrote deel van de huisartsenpraktijken in Nederland besteedt online geen aandacht aan het  en euthanasie, terwijl dit juist de drempel tot een gesprek kan verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van het Humanistisch Verbond.

Bijna 90 procent van de huisartsenpraktijken in Nederland benoemt euthanasie, het levenseinde of de wilsverklaring niet op hun website. Het komt nog te vaak voor dat het eerste gesprek hierover niet of te laat wordt gevoerd, zo blijkt uit eerder onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Het is daarom belangrijk dat de verwachtingen van huisartsen en patiënten met elkaar overeenkomen, zodat misverstanden en teleurstellingen worden voorkomen. 

Biedt helderheid
Vermelding van levenseinde, euthanasie en de wilsverklaring nodigt uit tot gesprek en maakt het voeren van dit gesprek laagdrempeliger voor patiënten. Met dit onderzoek vragen we huisartsenpraktijken zich daar meer bewust van te zijn. Ook sporen we huisartsen aan helder te zijn over hun professionele houding tegenover euthanasie en levenseinde. EenVandaag heeft op Radio1 aandacht besteed aan dit onderzoek. Achtergrondinformatie is te lezen op humanistischverbond.nl.

Mijn dood is niet van mij
Het Humanistisch Verbond strijdt voor een menswaardig levenseinde voor iedereen. Ook in Nederland is dat niet vanzelfsprekend. Samen met journalist en schrijver Henk Blanken voeren we actie voor een euthanasiewet die niemand in de steek laat. Het manifest Mijn Dood is niet van Mij van Henk Blanken is 23 oktober gelanceerd en maakt deel uit van de campagne Vrij om over je eigen dood te beslissen.

Vrij denken, samen leven
Het Humanistisch Verbond is een onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde, denken en dood in gevaar komen. Dankzij onze leden en donateurs is dit werk mogelijk.Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Humanistisch Verbond
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Huisartsen informeren onvoldoende over levenseinde en euthanasie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 28 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!