Volgens een nieuwe richtlijn komen zij bij een coronabesmetting in aanmerking om preventief bloedverdunners te krijgen

Omdat bloedstolling één van de gevolgen van covid-19 kan zijn, is dit extra gevaarlijk voor mensen met trombose of een hoog risico op trombose. Volgens een nieuwe richtlijn komen zij bij een coronabesmetting in aanmerking om preventief bloedverdunners te krijgen. Huisarts en onderzoeker bij het UMC Utrecht Geert-Jan Geersing is mede-opsteller van de richtlijn. De NOS publiceerde onderstaand artikel hierover.

Huisartsen gaan voor het eerst medicijnen voorschrijven aan risicogroepen om de ernstige gevolgen van een covid-19 infectie te voorkomen. Het gaat om mensen met een hoog risico op trombose en een coronabesmetting of het vermoeden van corona. Zij kunnen preventief bloedverdunners krijgen toegediend.

De groepen die in aanmerking komen zijn mensen met een trombose-aandoening (eerdere trombose gehad of veel trombose in de familie) of voor mensen met kanker. Dat zijn bij elkaar zo'n 150 tot 200 duizend mensen per jaar. De maatregel om deze groepen bij een (mogelijke) coronabesmetting bloedverdunners voor te schrijven is opgenomen in een nieuwe richtlijn voor huisartsen.

Trombose is het ontstaan van stollingen in de bloedvaten en een ernstige en vaak levensbedreigende gevolg van de covid-19-infectie bij een deel van patiënten. Op de intensive care heeft de helft van de patiënten trombose. Met het preventief toedienen van bloedverdunners zal de groep mogelijk niet meer opgenomen hoeven worden in het ziekenhuis.

Het type bloedverdunner dat bij de trombose-groepen wordt toegediend gaat via een injectie. Het is niet dezelfde bloedverdunner die hart- en vaatziektepatiënten krijgen (zogenoemde bloedplaatjesremmers, zoals aspirine). Er wordt nog verder onderzoek gedaan of het preventief voorschrijven van bloedverdunners ook kan werken bij andere groepen, zoals de grote groep mensen met hart- en vaatziekten.

'Begin van een behandeling'
"
We hebben het hier over het begin van een behandeling tegen de complicaties van corona", zegt Geert-Jan Geersing, huisarts, onderzoeker aan het UMC Utrecht en mede-opsteller van de richtlijn. "Er is veel dat we niet weten over wat het coronavirus aanricht. Maar de relatie met trombose is onmiskenbaar. Vandaar dat we nu in de richtlijn opnemen dat huisartsen al belangrijke rol kunnen spelen bij het voorkomen ervan."

In de richtlijn voor huisartsen staat dat de risicogroepen dagelijks een lage dosering bloedverdunners kunnen krijgen, vergelijkbaar met de hoeveelheid die ook wordt gegeven bij mensen die een heupoperatie hebben ondergaan of na een zwangerschap. De personen die de medicijnen krijgen moet wel daadwerkelijk ziek zijn.

Aan bloedverdunners kleeft ook een nadeel, want het kan leiden tot bloedingen. Een huisarts zal moeten beoordelen of het toedienen van het medicijn daadwerkelijk nodig is bij iedere individuele patiënt.

Uit onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen bleek eerder al dat veel coronapatiënten op de IC tromboseverschijnselen ontwikkelen. Ze hebben daardoor grotere kans om te overlijden. Inmiddels wordt bij alle coronapatiënten in het ziekenhuis hoge dosissen bloedverdunners toegediend.

Geersing: "Nederland is voor zover ons bekend het eerste land met een speciaal behandeladvies voor huisartsen dat is gericht op het voorkomen van de ernstige gevolgen van het coronavirus bij risicogroepen".


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Preventief bloedverdunner bij trombose en corona
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 21 mei 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!