Sommige bevolkingsgroepen lopen meer risico op brandwonden. Zo hebben kinderen tussen 0 en 4 jaar hebben bijna drie keer zoveel kans om met een brandwond naar de huisarts te komen.

In 2015 zagen huisartsen en huisartsenposten 92.000 mensen met een brandwond. Relatief zijn dit vaker kinderen van 0 tot en met 4 jaar, uit meer stedelijke gebieden en mensen uit gebieden met relatief lagere inkomens. Het Nivel bracht deze cijfers voor het eerst in kaart, in nauwe samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Sommige bevolkingsgroepen lopen meer risico op brandwonden. Zo hebben kinderen tussen 0 en 4 jaar hebben bijna drie keer zoveel kans om met een brandwond naar de huisarts te komen. Dit zijn voornamelijk jongens. Bij de wat oudere kinderen en volwassenen zijn meisjes en vrouwen juist oververtegenwoordigd. Tussen 2010 en 2015 steeg met name het aantal vrouwen met brandwonden.

Er zijn pieken in de zomermaanden en rond de jaarwisseling. Daarnaast lijkt sociaaleconomische status een rol te spelen. In postcodegebieden met  lagere inkomens, een hoger percentage mensen met een migratie-achtergrond en in gebieden met een hogere stedelijkheidsgraad, gaan meer mensen met brandwonden naar de huisarts dan in andere gebieden.

Aandacht voor preventie

Eva van Zoonen, onderzoeker bij de Nederlandse Brandwonden Stichting: “De uitkomsten van dit onderzoek onderschrijven de noodzaak van de huidige preventiecampagnes die de Nederlandse Brandwonden Stichting voert. De meeste risicomomenten en risicogroepen die in dit onderzoek naar voren komen, zien we ook terug in de drie Nederlandse Brandwonden Centra. Ook daar zijn bijvoorbeeld jonge kinderen van 0 tot en met 4 jaar oververtegenwoordigd. Doordat we met dit onderzoek nog meer gegevens over het voorkomen van brandwonden in handen hebben, kunnen we data gaan combineren en zijn we in staat nóg gerichtere preventiecampagnes te voeren. “

Robert Verheij, onderzoeker van het Nivel, denkt dat ook de huisarts een rol kan spelen bij preventie:. “Omdat de huisarts relatief veel brandwonden ziet, denken we dat de huisarts een rol kan spelen bij de preventie van brandwonden. De studie laat ook zien dat gegevens uit huisartsenpraktijken kunnen worden gebruikt voor het monitoren van het vóórkomen van brandwonden en de behandeling ervan.“

Huisarts of huisartsenpost

De meeste van de 92.000 patiënten bezoeken alleen de huisarts (71%), maar zo’n 15% bezoekt alleen de huisartsenpost en 14% bezoekt beiden. 11% van de patiënten met brandwonden bij de huisarts krijgt daarvoor een geneesmiddel voorgeschreven. Zilversulfadiazinecrème wordt het meest voorgeschreven. Eén op de 134 patiënten wordt doorverwezen naar een medisch specialist.

Over het onderzoek

Tot nu toe was er weinig bekend over het aantal patiënten dat de huisarts bezoekt vanwege brandwonden, over de behandeling van de brandwonden door de huisarts en over de mogelijke verklarende of voorspellende factoren voor brandwonden. De onderzoekers bestudeerden grote hoeveelheden gegevens die routinematig worden geregistreerd in huisartsenpraktijken en huisartsenposten, die verzameld worden door Nivel Zorgregistraties eerste lijn in de jaren 2010-2015.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NIVEL
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kleine kinderen oververtegenwoordigd met brandwonden bij de huisarts
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 07 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!