Een migrainepatiënt heeft gemiddeld twee aanvallen per maand, maar migraine kan ook veel vaker voorkomen

Voor behandeling van migraine verstrekken openbare apotheken in 2020 naar verwachting aan bijna 210.000 mensen een triptaan. Dit aantal gebruikers is al jaren stabiel. Uitgaande van gemiddeld twee aanvallen per maand, gebruikt bijna één op de vijf mensen mogelijk te veel. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Migraine is een aanval van heftige hoofdpijn. Een migrainepatiënt heeft gemiddeld twee aanvallen per maand, maar migraine kan ook veel vaker voorkomen. Voor de behandeling gaat de voorkeur uit naar algemene pijnstillers, zoals paracetamol of een NSAID. Eventueel worden middelen tegen de misselijkheid bij een aanval toegevoegd. Als deze pijnstillers on--vol-doende werken, kunnen zogeheten triptanen worden voorgeschreven. Triptanen worden ingezet om een migraineaanval minder lang te laten duren.

De afgelopen jaren was het aantal gebruikers van deze middelen stabiel rond de 210.000 mensen. De typische gebruiker is vrouw (zoals 80% van de gebruikers) en tussen de 41 en 64 jaar (zoals 57% van de gebruikers). Ongeveer 90% van de patiënten krijgt deze middelen voorgeschreven van de huisarts.

Overgebruik
Overmatig gebruik van hoofdpijnmedicatie kan aspecifieke hoofdpijn veroorzaken. Volgens de NHG-Standaard Hoofdpijn (2014) is sprake van overgebruik van triptanen bij gebruik van tien of meer dagen per maand gedurende drie maanden. Het signaleren van mogelijk overgebruik is opgenomen in een SFK-rapportage voor apothekers, zodat zij deze patiënten makkelijk kunnen opsporen.

Aangezien de gebruiksperiode per maand lastig te bepalen valt met de aflevergegevens waarover de SFK beschikt, wordt gekeken naar de maximale aanvalsdosering per triptaan (en eventueel toedieningsvorm). Of een patiënt een potentiële overgebruiker is, hangt af van het gemiddeld aantal aanvallen dat een patiënt heeft per maand. Dit aantal moet bij de patiënt zelf worden nagevraagd. Uitgaande van het gemiddelde van twee aanvallen per maand, signaleert de SFK bij een doorsnee apotheek bij 17% van de patiënten potentieel overgebruik. Afhankelijk van het werkelijke gemiddelde aantal aanvallen per maand, ligt het aandeel overgebruikers hoger (36%) of lager (9%).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Bijna 1 op de 5 gebruikt mogelijk te veel triptanen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 29 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!