Een migrainepatiënt heeft gemiddeld twee aanvallen per maand, maar migraine kan ook veel vaker voorkomen

Voor behandeling van migraine verstrekken openbare apotheken in 2020 naar verwachting aan bijna 210.000 mensen een triptaan. Dit aantal gebruikers is al jaren stabiel. Uitgaande van gemiddeld twee aanvallen per maand, gebruikt bijna één op de vijf mensen mogelijk te veel. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Migraine is een aanval van heftige hoofdpijn. Een migrainepatiënt heeft gemiddeld twee aanvallen per maand, maar migraine kan ook veel vaker voorkomen. Voor de behandeling gaat de voorkeur uit naar algemene pijnstillers, zoals paracetamol of een NSAID. Eventueel worden middelen tegen de misselijkheid bij een aanval toegevoegd. Als deze pijnstillers on--vol-doende werken, kunnen zogeheten triptanen worden voorgeschreven. Triptanen worden ingezet om een migraineaanval minder lang te laten duren.

De afgelopen jaren was het aantal gebruikers van deze middelen stabiel rond de 210.000 mensen. De typische gebruiker is vrouw (zoals 80% van de gebruikers) en tussen de 41 en 64 jaar (zoals 57% van de gebruikers). Ongeveer 90% van de patiënten krijgt deze middelen voorgeschreven van de huisarts.

Overgebruik
Overmatig gebruik van hoofdpijnmedicatie kan aspecifieke hoofdpijn veroorzaken. Volgens de NHG-Standaard Hoofdpijn (2014) is sprake van overgebruik van triptanen bij gebruik van tien of meer dagen per maand gedurende drie maanden. Het signaleren van mogelijk overgebruik is opgenomen in een SFK-rapportage voor apothekers, zodat zij deze patiënten makkelijk kunnen opsporen.

Aangezien de gebruiksperiode per maand lastig te bepalen valt met de aflevergegevens waarover de SFK beschikt, wordt gekeken naar de maximale aanvalsdosering per triptaan (en eventueel toedieningsvorm). Of een patiënt een potentiële overgebruiker is, hangt af van het gemiddeld aantal aanvallen dat een patiënt heeft per maand. Dit aantal moet bij de patiënt zelf worden nagevraagd. Uitgaande van het gemiddelde van twee aanvallen per maand, signaleert de SFK bij een doorsnee apotheek bij 17% van de patiënten potentieel overgebruik. Afhankelijk van het werkelijke gemiddelde aantal aanvallen per maand, ligt het aandeel overgebruikers hoger (36%) of lager (9%).

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : SFK
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.sfk.nl/publicaties/PW/2020/bijna-1-op-de-5-gebruikt-mogelijk-te-veel-triptanen
Originele titel: Bijna 1 op de 5 gebruikt mogelijk te veel triptanen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2020-11-29


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com