Veel migrainepatiënten die nergens anders op reageerden bleken toch baat hadden bij dit middel

Een nieuw middel tegen migraine blijkt goed te werken bij patiënten die een lastig behandelbare vorm van de ziekte hebben. Dat blijkt uit een studie onder ruim 800 patiënten, waarvan de resultaten recent werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

LUMC-hoogleraar Neurologie Michel Ferrari leidde het onderzoek en is verheugd met de resultaten. “Het is buitengewoon indrukwekkend om te zien dat veel migrainepatiënten die nergens anders op reageerden, toch baat hadden bij dit middel fremanezumab. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht.” 

Fremanezumab
Aan het internationale onderzoek deden 838 patiënten mee met lastig behandelbare migraine; minimaal twee en maximaal vier andere standaardmedicijnen voor migraineprofylaxe hadden bij hen geen effect gehad. De groep werd willekeurig in drieën verdeeld: een deel kreeg een placebo, een deel elke maand het middel fremanezumab en een deel elk kwartaal fremanezumab. Na twaalf weken vergeleken de onderzoekers het aantal migrainedagen per maand tussen het begin en het eind van de behandeling.

Vergeleken met placebo, boekten de behandelgroepen aanmerkelijk betere resultaten. Gemiddeld genomen nam het aantal migrainedagen bij hen af met drieënhalve dag, vergeleken met minder dan een dag in de placebogroep. “Voor de behandeling lag het aantal migrainedagen rond de veertien, dus drieënhalve dag is een significante afname”, aldus Ferrari. “Een derde van de patiënten had zelfs minimaal de helft minder aanvallen, wat klinisch een erg relevante verbetering is.” De meest voorkomende bijwerking was pijn op de plaats waar het middel wordt geïnjecteerd.

Nog niet vergoed
Het middel fremanezumab is een van de nieuwe middelen uit de groep ‘anti-CGRP-medicijnen’. Deze medicijnen zijn recent goedgekeurd voor gebruik in Amerika en Europa, maar worden nog niet vergoed door de zorgverzekeraars. Ferrari: “Momenteel lopen de onderhandelingen over vergoeding. Tot die tijd wordt het alleen voorgeschreven in onderzoekverband en in zogenoemde compassionate use-programma’s. Helaas kan het middel dus nog niet aan iedereen voorgeschreven worden in de spreekkamer. Ook moeten we nog afwachten wat de langetermijneffecten zijn van deze middelen, met name bij migrainepatiënten met hart- en vaatziekten.” 

Lees de complete publicatie ‘Fremanezumab versus placebo for migraine prevention in patients with documented failure to up to four migraine preventive medication classes (FOCUS): a randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 3b trial’ op de website van The Lancet

In het LUMC doen men veel onderzoek naar migraine en andere vormen van hoofdpijn. Meer weten? Bekijk de website.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuw middel boekt goede resultaten bij lastig behandelbare migraine
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 aug 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!