Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van het Hoofdpijncentrum van het LUMC

Migrainepatiënten hebben tijdens de eerste lockdown gemiddeld minder migrainedagen gehad dan in de maand daarvoor. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van het Hoofdpijncentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Met behulp van zelfontwikkelde E-tools ontvangen zij dagelijks gegevens van ruim 2.000 migrainepatiënten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cephalalgia. 

Hoofdpijnspecialisten kunnen met E-health en telemedicine beter hulp op afstand bieden. Het is immers kosteneffectief, COVID-proof en zorgt voor meer zelfmanagement bij patiënten. Daarnaast is het verzamelen van gegevens ook eenvoudiger geworden. Tijdens de lockdown in maart 2020 zorgden de coronamaatregelen voor grote veranderingen in de leefstijl van veel mensen. De Leidse Hoofdpijnkliniek onderzocht onder leiding van prof. dr. Gisela Terwindt het effect van deze veranderingen bij migrainepatiënten. 

E-hoofdpijndagboek
Ruim 2.000 patiënten hielden tijdens de eerste lockdown dagelijks gegevens bij in een E-hoofdpijndagboek. Met deze data hebben arts en patiënt real-time inzicht in onder andere het aantal hoofdpijn-, migraine- en medicatiedagen. Op die manier kan efficiënt het effect van behandeladviezen met een video-of E-consult worden geëvalueerd.

Op het moment dat de eerste lockdown inging, hielden deze patiënten op hun mobiel een E-dagboek bij. Deze dagboekgegevens konden daardoor (anoniem) door arts-onderzoeker Iris Verhagen worden geanalyseerd. Uit dit onderzoek blijkt dat patiënten tijdens de lockdown minder migrainedagen hadden dan in de maand daarvoor. De hoofdpijngroep schrijft dit effect toe aan de vrijheid die patiënten in deze periode hadden om hun eigen tijd in te delen. Hierdoor konden zij op het moment van een migraineaanval de nodige rust nemen.

Verrassend effect 
Het resultaat is volgens de Leidse Hoofdpijngroep opvallend. “Er zijn namelijk ook andere factoren die mogelijk juist hebben bijgedragen aan een toename van het aantal migrainedagen bij patiënten in deze periode. Sommige patiënten zaten bijvoorbeeld middenin een wisseling van behandeling. Bij patiënten die stoppen met medicatie zien we normaal gesproken juist vaak even een toename van het aantal migrainedagen.”

Ook de onzekerheid die de lockdown met zich meebracht kan volgens de Leidse groep een negatief effect hebben gehad op sommige patiënten. “Patiënten hebben mogelijk meer stress ervaren over het behouden van hun werk, of over de combinatie tussen werk en de zorg voor de kinderen. Eigenlijk is het dus verrassend dat er ondanks deze mogelijk negatieve factoren de lockdown gemiddeld een positief effect heeft gehad op migrainepatiënten.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hoofdpijnonderzoekers meten met E-tool positief effect van lockdown bij migrainepatiënten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 22 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!