Op dit moment krijgen kinderen in hun eerste levensjaar 4 vaccinaties tegen kinkhoest. Dat gebeurt bij 2, 3, 4 en 11 maanden

Wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Infectious Diseases heeft een artikel gepubliceerd over een RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu -onderzoek naar kinkhoestvaccinatie bij zwangere vrouwen. Uit het onderzoek blijkt dat 1 maand later gestart kan worden met vaccinatie van baby’s en 1 prik minder nodig is als de moeder tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie heeft gehad.

Op dit moment krijgen kinderen in hun eerste levensjaar 4 vaccinaties tegen kinkhoest. Dat gebeurt bij 2, 3, 4 en 11 maanden. In de eerste maanden van hun leven, vóór de start van de vaccinaties, zijn baby´s extra kwetsbaar voor het krijgen van kinkhoest. Ook hebben ze een grotere kans op complicaties.

Wanneer de moeder een vaccinatie krijgt tijdens de zwangerschap maakt zij beschermende antistoffen aan. Deze gaan via de navelstreng ook naar de baby. Op deze manier is de baby meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Juiste moment
De beschermende antistoffen van de moeder worden geleidelijk wel weer afgebroken. De baby moet daardoor zelf ook weer worden gevaccineerd. Maar als dat gebeurt op het moment dat er nog veel antistoffen van de moeder aanwezig zijn, werkt de vaccinatie van de baby minder goed. Het is daarom van groot belang om het juiste moment te vinden om de baby te vaccineren.

Aangepast schema
Om dit te onderzoeken is in deze studie een aangepast vaccinatieschema onderzocht. Bij dit schema kregen moeders een kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap. Hun baby’s kregen daarna 3 vaccinaties: als zij 3, 5 en 11 maanden oud waren. Dat is 1 vaccinatie minder dan het huidige schema. Bovendien startte de eerste vaccinatie een maand later.

Conclusies
Dit onderzoek laat zien dat wanneer de moeder een kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap heeft gehad, het vaccinatieschema voor de baby kan worden aangepast naar 3, 5 en 11 maanden. De eerste vaccinatie van de baby start daarmee een maand later en er zit meer tijd tussen de vaccinaties (2 maanden in plaats van 1 maand). Door de combinatie van een latere start en een langere periode tussen de vaccinaties, heeft de baby 1 vaccinatie minder nodig om goed beschermd te zijn. Niet alleen tegen kinkhoest, maar ook tegen de andere ziekten waarvoor wordt gevaccineerd.

Advies Gezondheidsraad
Dit onderzoek is tevens gebruikt als achtergrondinformatie voor de Gezondheidsraad. Op 18 december 2018 bracht de Gezondheidsraad het advies uit om het vaccinatieschema voor baby’s aan te passen naar 1 prik minder en een latere start. De staatssecretaris van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport   heeft op 2 april besloten dat hij dit advies overneemt.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Artikel in The Lancet Infectious Diseases over RIVM-onderzoek kinkhoestvaccinatie zwangere vrouwen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 04 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!