Het RIVM heeft een risicobeoordeling van Sint-janskruid uitgevoerd

Bijwerkingencentrum Lareb informeerde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit over 57 meldingen van bijwerkingen bij Sint-janskruid. In een artikel in het Pharmaceutisch Weekblad beschrijft Lareb ruim zeventig meldingen bij gebruik van producten met Sint-janskruid.

Sint-janskruid
In Nederland zijn twee producten met Sint-janskruid als geneesmiddel geregistreerd: Hyperiforce en Laif 900. Andere middelen met Sint-janskruid zijn kruidensupplementen. Consumenten gebruiken deze producten bij lichte tot matige depressieve klachten. Net als de geregistreerde geneesmiddelen kunnen deze middelen ook bijwerkingen en wisselwerkingen met andere medicijnen geven.

Risicobeoordeling
Het RIVM heeft een risicobeoordeling van Sint-janskruid uitgevoerd. De minister heeft daarna besloten een waarschuwingstekst wettelijk verplicht te stellen. Daarnaast wordt gekeken of er een verbod van Sint-janskruid in kruidenpreparaten moet komen.

Lees hier de risicobeoordeling van Sint-janskruid
Lees hier de brief van de minister


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verplichte waarschuwing bij Sint-janskruid
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 12 apr 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!