Lareb Intensive Monitoring (LIM) legt ervaringen van patiënten met bijwerkingen van geneesmiddelen vast

Driekwart van de mogelijke bijwerkingen verdwijnt bij voortzetten van een nieuw diabetesmiddel. Dat is een van de resultaten uit het onderzoek met Lareb Intensive Monitoring (LIM) van de nieuwe antidiabetica. Apotheken in Nederland zorgden ervoor dat patiënten hun ervaring met gebruik van een van deze middelen deelden. 

Aan dit onderzoek namen 818 diabetespatiënten deel. Zij gebruikten DPP-4 remmers, GLP-1 agonisten en SGLT-2 remmers. Tijdens het onderzoek gaven 325 patiënten aan tenminste één of meerdere klachten te ervaren bij één van deze middelen. De meeste bijwerkingen begonnen binnen een week na starten van het geneesmiddel. In totaal zijn 635 bijwerkingen genoemd. 

Een kwart van de patiënten stopt binnen één jaar met het diabetesmiddel. In 41% van de gevallen werd genoemd dat een bijwerking reden is om met het diabetesmiddel te stoppen. Hierbij valt op dat patiënten met een DPP-4 remmer minder vaak stoppen als gevolg van bijwerkingen (SGLT-2 inhibitor 53%, GLP-1 agonist 44%, DPP-4 inhibitor 27%). Een ander veel genoemde reden om te stoppen met het diabetesmiddel was, het niet goed werkzaam zijn van het middel (33%). 

Lareb Intensive Monitoring (LIM) legt ervaringen van patiënten met bijwerkingen van geneesmiddelen vast. Op deze manier komt er meer informatie over bijvoorbeeld het beloop, de gevolgen voor de patiënt en de aard van bijwerkingen. Lareb heeft een folder met onderzoeksresultaten van deze studie naar de deelnemende apotheken gestuurd. 

Lees hier het hele artikel in het Pharmaceutisch Weekblad. 
Bekijk hier de folder met onderzoeksresultaten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bijwerking nieuwe diabetesmiddelen verdwijnt vaak vanzelf
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 30 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!