Mannen en vrouwen verwerken geneesmiddelen anders in het lichaam

Over vrouwen wordt zo’n 50% meer bijwerkingen gemeld dan over mannen. Vrouwen gebruiken meer geneesmiddelen dan mannen, maar ook wanneer daar rekening mee wordt gehouden, blijken er verschillen te bestaan. Lareb heeft hier samen met onder meer de Universiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen nader onderzoek naar gedaan. 

Verschillen in optreden van bijwerkingen kunnen onder andere komen doordat mannen en vrouwen geneesmiddelen anders verwerken in het lichaam. Maar ook kunnen bijwerkingen eerder opgemerkt, en als hinderlijker ervaren worden. Zo is haartuitval en kaalheid opmerkelijker bij vrouwen, en borstvorming bij mannen. Geneesmiddelen met een grotere kans op bijwerkingen bij vrouwen zijn bijvoorbeeld schildklierhormonen, TNF-alfa-remmers en ADHD-medicatie. Ook viel op dat in het algemeen hoofdpijn en duizeligheid vaker bij vrouwen is gemeld, en agressie en peesklachten vaker bij mannen. 

Kennis over verschillen in optreden van bijwerkingen tussen man en vrouw kan helpen om geneesmiddelen in de toekomst meer gericht voor te schrijven. 

Het onderzoek, dat afgelopen week verscheen in het British Journal of Clinical Pharmacology, kunt u hier lezen.

Dit onderzoek werd gefinancierd vanuit het ZonMW programma Gender en Gezondheid.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer bijwerkingen gemeld bij vrouwen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 04 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!