De boostervaccinatie beschermt voor 98% tegen ICintensive care-opname en de basisserie voor 93%

Tussen 1 december 2021 en 25 januari 2022 was de vaccineffectiviteit van de COVID-19 boostervaccinatie 97% tegen ziekenhuisopnames en 98% tegen ICintensive care-opnames. 

Een boostervaccinatie geeft meer bescherming tegen ziekenhuisopnames dan wanneer je alleen de basisserie hebt afgerond, namelijk 97% vergeleken met 83%. Dit betekent dat de kans op ziekenhuisopname na een boostervaccinatie 33 keer kleiner is ten opzichte van niet gevaccineerd zijn en 5 keer kleiner ten opzichte van alleen de bassiserie. 

De boostervaccinatie beschermt voor 98% tegen ICintensive care-opname en de basisserie voor 93%. De kans op IC- opname was na een booster 50 keer zo klein ten opzichte van niet gevaccineerd zijn en 4 keer zo klein ten opzichte van alleen de basisserie. 

Deltavariant
In de periode van deze rapportage, werden de meeste COVID-19 ziekenhuisopnames veroorzaakt door de deltavariant van het coronavirus. De vaccineffectiviteit tussen 1 december en 25 januari heeft dus ook vooral betrekking op de deltavariant. Een schatting van de vaccineffectiviteit tegen ziekenhuisopname in Nederland door de omikronvariant is nog niet mogelijk. 

Bronnen
Voor deze analyse gebruiken we NICE-gegevens over ziekenhuisopnames van patiënten die met COVID-19 zijn opgenomen t/m 25 januari 2022. Deze gegevens zijn op 26 januari 2022 verrijkt met vaccinatiegegevens uit het COVID-19 Informatie en Monitoringsysteem (CIMS). Uitleg over de berekening van de vaccineffectiviteit staat in de rapportage:  Studie effectiviteit van vaccinatie tegen ziekenhuis- en intensive-care-opname in Nederland.

Nota bene: ruwe data kunnen vanwege privacy-gevoeligheid niet gepubliceerd worden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Boostervaccinatie nog steeds zeer effectief
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 02 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!