Hoe sneller je een behandeling krijgt, hoe groter de kans op herstel

Door een nauwe samenwerking van het neurovasculaire team van het Leids Universitair Medisch Centrum (Leiden) met Haaglanden MC (Den Haag) en door de invoering van een regionaal protocol voor ambulancendiensten en SEH in 2021, kregen 20% meer patiënten op tijd een juiste behandeling dan het jaar ervoor. Een mooi resultaat van samenwerking in de acute zorgketen. In beroertezorg geldt namelijk: hoe sneller je een behandeling krijgt, hoe groter de kans op herstel.

Wat hebben we gedaan?
Het neurovasculaire team van het LUMC heeft in samenwerking met het HMC in Den Haag hard gewerkt aan het verbeteren van de zorg voor patiënten met een acuut herseninfarct. Snelle behandeling is namelijk cruciaal voor een goed herstel. Dat de samenwerking werkt is duidelijk uit de cijfers van afgelopen jaar. Zo konden 20% meer patiënten op tijd behandeld worden met een intra-arteriële trombectomie (IAT) dan het jaar ervoor.

RACE-score
HMC en LUMC werken samen binnen het Universitair Neurovasculair Centrum Leiden–Den Haag (UNVC). Daarnaast is met de ambulancediensten (RAVHM en RAV Haaglanden) vorig jaar gestart met een regionaal protocol voor acute beroertezorg, de RACE-score. Deze score helpt ambulancepersoneel om patiënten te identificeren waarbij een groot bloedvat in de hersenen is afgesloten. Deze patiënten hebben een IAT nodig als behandeling, en dit is niet in alle ziekenhuizen mogelijk. Met de RACE-score kan ambulancepersoneel dus beter en sneller bepalen naar welk ziekenhuis ze moeten bij een acuut herseninfarct. En kunnen dus meer patiënten op tijd de juiste behandeling krijgen om blijvende hersenschade te voorkomen.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : LUMC
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2022/Februari/betere-zorg-patienten-met-acuut-herseninfarct/
Originele titel: Afgelopen jaar betere zorg voor patiënten met acuut herseninfarct
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2022-02-09


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com