Hoe sneller je een behandeling krijgt, hoe groter de kans op herstel

Door een nauwe samenwerking van het neurovasculaire team van het Leids Universitair Medisch Centrum (Leiden) met Haaglanden MC (Den Haag) en door de invoering van een regionaal protocol voor ambulancendiensten en SEH in 2021, kregen 20% meer patiënten op tijd een juiste behandeling dan het jaar ervoor. Een mooi resultaat van samenwerking in de acute zorgketen. In beroertezorg geldt namelijk: hoe sneller je een behandeling krijgt, hoe groter de kans op herstel.

Wat hebben we gedaan?
Het neurovasculaire team van het LUMC heeft in samenwerking met het HMC in Den Haag hard gewerkt aan het verbeteren van de zorg voor patiënten met een acuut herseninfarct. Snelle behandeling is namelijk cruciaal voor een goed herstel. Dat de samenwerking werkt is duidelijk uit de cijfers van afgelopen jaar. Zo konden 20% meer patiënten op tijd behandeld worden met een intra-arteriële trombectomie (IAT) dan het jaar ervoor.

RACE-score
HMC en LUMC werken samen binnen het Universitair Neurovasculair Centrum Leiden–Den Haag (UNVC). Daarnaast is met de ambulancediensten (RAVHM en RAV Haaglanden) vorig jaar gestart met een regionaal protocol voor acute beroertezorg, de RACE-score. Deze score helpt ambulancepersoneel om patiënten te identificeren waarbij een groot bloedvat in de hersenen is afgesloten. Deze patiënten hebben een IAT nodig als behandeling, en dit is niet in alle ziekenhuizen mogelijk. Met de RACE-score kan ambulancepersoneel dus beter en sneller bepalen naar welk ziekenhuis ze moeten bij een acuut herseninfarct. En kunnen dus meer patiënten op tijd de juiste behandeling krijgen om blijvende hersenschade te voorkomen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Afgelopen jaar betere zorg voor patiënten met acuut herseninfarct
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 09 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!