Gemiddeld blijkt het per praktijk te gaan om 26 procent van de medewerkers die uitvalt

De hoge coronabesmettingscijfers leiden tot veel uitval van huisartsen en andere medewerkers. Dat legt een flinke druk op de huisartsenpraktijken. Als LHV zien we de moeite die iedereen doet om de zorg zo goed mogelijk overeind te houden, maar ook dat dat niet altijd volledig lukt. We laten beleidsmakers en patiënten weten welke consequenties dat heeft voor de patiëntenzorg.

LHV-voorzitter Mirjam van ’t Veld: “De hoge besmettingsgraad heeft onvermijdelijk gevolgen voor hoe huisartsenpraktijken nu bereikbaar en beschikbaar zijn. En hoe vervelend dat ook is, dat zullen ook patiënten moeten begrijpen. Het is nu roeien met de riemen die we hebben.”

Veel praktijken worstelen met bezetting
De impact van de hoge besmettingscijfers zien we terug in onze coronapeilingen. Afgelopen week bleek maar liefst 88 procent van de praktijken te maken te hebben met uitval van huisartsen en andere medewerkers door ziekte en quarantaine. Gemiddeld blijkt het per praktijk te gaan om 26 procent van de medewerkers die uitvalt. Dat trekt een zware wissel op de huisartsenzorg. Veel waarneming om die gaten te vullen, is er niet te vinden, want ook een aanzienlijk deel van de waarnemend huisartsen is uitgevallen (20% in de afgelopen week).

Er wordt fors overgewerkt
Praktijken rapporteren dat ze noodgedwongen creatief moeten zijn met de roosters, er wordt fors overgewerkt, huisartsen nemen taken van uitgevallen assistenten en POH’s over en mensen proberen zoveel mogelijk vanuit huis nog werk te kunnen doen (zoals video-, telefonische en e-consulten en administratieve werkzaamheden). We zien ook dat het onvermijdelijk is dat sommige zorg wordt uitgesteld en afgeschaald en dat soms alleen spoedgevallen nog snel kunnen worden gezien. De bereikbaarheid van praktijken is ook minder dan patiënten gewend zijn.

LHV-voorzitter Mirjam van ’t Veld: “Ook al worden nu veel overheidsmaatregelen versoepeld, het is belangrijk dat patiënten zich binnen de huisartsenpraktijken wel aan een aantal maatregelen blijven houden. Dat je bijvoorbeeld een mondneusmasker draagt als je naar de huisarts gaat en dat je waar mogelijk afstand houdt. Dit om kwetsbare patiënten te beschermen. En heb begrip dat de zorg soms anders plaatsvindt dan je in normalere tijden gewend bent. De huisartsenpraktijken doen keihard hun best om goede zorg te blijven bieden.”

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LHV
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LHV
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Hoge uitval in de huisartsenzorg leidt tot bezettingsproblemen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 17 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!