In Bennekom het Mobiel Geriatrie Team (MGT) opgericht: een verpleegkundig specialist komt bij de patiënt thuis

Bij ouderen stapelen klachten zich vaak op. Ze hebben meer behoefte aan deskundige hulp, maar een bezoek aan een huisarts of het ziekenhuis wordt steeds lastiger. Daarom is in Bennekom het Mobiel Geriatrie Team (MGT) opgericht: een verpleegkundig specialist komt bij de patiënt thuis en stelt samen met een gespecialiseerde huisarts een behandelplan op. Menzis ondersteunt dit project financieel.

Elvira Schouten is huisarts in Bennekom. Daarnaast is ze kaderarts ouderengeneeskunde. Ze heeft hiervoor een extra opleiding gevolgd en ondersteunt andere huisartsen in de regio op dit vlak. Haar idee: bespaar ouderen de vaak moeizame weg naar het ziekenhuis of zelfs naar de huisartsenpraktijk en help hen zoveel mogelijk thuis. Daarvoor richtte ze het Mobiel Geriatrie Team (MGT) op: “Een verpleegkundig specialist gaat op huisbezoek bij mensen met ouderdomsklachten. Zij bespreekt de resultaten met mij en samen besluiten we welk behandelplan we adviseren. Voor veel ouderen is het immers ingewikkeld om ergens te komen. Bovendien zien we hoe de thuissituatie is. Dat geeft ons meer informatie dan uit alleen een gesprek in de huisartsenpraktijk.”

Klachten in beeld brengen
Veel ouderdomsklachten, zegt Schouten, kunnen door de huisarts worden behandeld. Daarvoor hoeft een oudere niet meteen naar de geriater. “Denk aan vallen, geheugenklachten, verwardheid, al dan niet in combinatie met dementie. De verpleegkundig specialist gaat dan op huisbezoek en brengt de situatie in kaart. Ze praat met de oudere, onderzoekt 'm, doet tests, checkt de medicatie. Ook spreekt ze met de mantelzorger of een naaste, om alles nog beter in beeld te krijgen. Vervolgens bekijken we samen wat we kunnen doen. De verpleegkundig specialist gaat daarna met een advies naar de eigen huisarts. Die krijgt een plan van aanpak, zodat die gericht de behandeling kan voortzetten.” Is de problematiek ingewikkelder of heeft de behandeling niet het gehoopte resultaat, dan bespreekt het Mobiel Geriatrie Team dit met een specialist. Als het nodig is, volgt alsnog een verwijzing. “Maar die is al veel gerichter dan wanneer je een patiënt meteen doorverwijst,” zegt Schouten.

Betere hulp, kortere wachttijden
Rachel Bogers-de Reus, geriater in Ziekenhuis Gelderse Vallei, is blij met de samenwerking met het Mobiel Geriatrie Team: “Wij kijken continu hoe wij als geriaters kwetsbare ouderen nog beter kunnen helpen. Door bepaalde zorg bij huisartsen en kaderartsen ouderenzorg te houden, blijft het behapbaar voor oudere mensen. En wij kunnen ons dan concentreren op patiënten met complexere problemen. Patiënten worden dus effectiever geholpen en wachtlijsten worden korter.” 

Samenwerken met andere hulpverleners
Het Mobiel Geriatrie Team werkt ook nauw samen met andere zorg- en hulpverleners, zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten, maatschappelijk werkers en sociaal wijkteam. Schouten: “We kijken wat de oudere nodig heeft om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Heeft iemand bewegingsklachten, kan de fysiotherapeut helpen. En bij eenzaamheid is een maatje wellicht wenselijk. Die ondersteuning is dus heel breed.”

Gemiddeld een 8,5 à 9
Het Mobiel Geriatrie Team is nog een proef. “Het loopt nu bij de zes huisartsenpraktijken in Bennekom. Eerst willen we kijken of het ook echt werkt en of we nu minder ouderen doorverwijzen naar het ziekenhuis. Patiënten zijn in elk geval enthousiast. We vragen hen altijd ons een cijfer te geven en dat is gemiddeld een 8,5 à 9. Begin volgend jaar beslissen we of we het uitbreiden naar de rest van de Gelderse Vallei”, zegt Elvira Schouten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Menzis ondersteunt Mobiel Geriatrie Team
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 29 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!