In navolging op de besmettingen steeg afgelopen week ook het aantal ziekenhuisopnames

Deze week is het aantal besmettingen met het coronavirus SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 verder toegenomen. Deze stijging is te zien in de rioolwatersurveillance, in Infectieradar en in de meldingen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst. In navolging op de besmettingen steeg afgelopen week ook het aantal ziekenhuisopnames.

Het aantal positieve testen nam afgelopen week toe tot 34.145 (+29%) door heel Nederland en onder alle leeftijdsgroepen (figuur 1). In het rioolwater stijgt de hoeveelheid virusdeeltjes landelijk. Het aandeel deelnemers van Infectieradar met COVID-19-achtige klachten stabiliseerde.

Ziekenhuis- en ICintensive care-opnames stijgen
Afgelopen week werden meer mensen met SARS-CoV-2 in het ziekenhuis opgenomen dan de week ervoor. Op de IC werden 32 mensen met SARS-CoV-2 (+10%) opgenomen. Het aantal mensen op de IC met SARS-CoV-2 is nog altijd laag vergeleken met bijvoorbeeld de piek van de deltavariant in december 2021. 

Testen, thuisblijven en vaccineren
Uit de resultaten van ronde 20 van het vragenlijstonderzoek van de Corona Gedragsunit van het RIVM blijkt dat het percentage deelnemers dat bij klachten een (zelf)test doet daalde van 88% naar 65% tussen maart en juni van dit jaar. Het blijft belangrijk om bij klachten, ook bij milde klachten, een test te doen en thuis te blijven bij een positieve testuitslag om verspreiding van het virus tegen te gaan. 

Ook vroeg de Corona Gedragsunit naar de reden om geen herhaalprik te halen. Deelnemers van dit onderzoek die in aanmerking komen voor een herhaalprik, maar deze niet willen, denken dat eerdere vaccinatie(s) hen voldoende beschermen en “willen niet bezig blijven met vaccinaties tegen het coronavirus”. Toch is de kans om na een herhaalprik in het ziekenhuis te belanden anderhalf keer zo klein, vergeleken met mensen die na de boosterprik geen herhaalprik gehaald hebben.  En de kans om na de booster in het ziekenhuis te belanden is ruim 3x kleiner dan na de basisserie. De kans om iemand anders te besmetten wordt ook kleiner na een booster- en herhaalprik.

Iedereen die nog een booster of herhaalprik mag halen, kan met deze extra vaccinatie zichzelf en de mensen om zich heen extra beschermen tegen ernstige ziekte. 

Kijk hier voor verdere informatie

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/sars-cov-2-besmettingen-stijgen-door
Originele titel: SARS-CoV-2-besmettingen stijgen door
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-06-28


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com