Mogelijk begin najaarsgolf COVID-19

Het aantal besmettingen met het coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)- CoV (coronavirus)-2 neemt sinds enkele weken toe. Ook in de ziekenhuizen is een stijging te zien. Meer mensen melden klachten die kunnen wijzen op een coronabesmetting. Mogelijk is dit het begin van de verwachte COVID-najaarsgolf. Vaccineren en testen zijn in deze fase erg belangrijk om te voorkomen dat de cijfers hard oplopen. 

In het najaar komen luchtweginfecties vaker voor. Ook het coronavirus verspreidt zich gemakkelijker in het najaar. De laatste weken zien we dat meer mensen het coronavirus krijgen en doorgeven aan anderen. Vooral mensen die ouder zijn of onderliggende ziekten hebben, lopen extra risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Het RIVM vraag daarom extra aandacht voor vaccineren, testen en de andere basisadviezen.

Stijgende cijfers
Het aantal positieve testen bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)is de afgelopen week in heel Nederland en onder vrijwel alle leeftijdsgroepen gestegen. Ook in Infectieradar zien we een stijging van het aandeel deelnemers met COVID-19-achtige klachten. Daarnaast zien we een duidelijke toename van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met SARS (severe acute respiratory syndrome)- CoV (coronavirus)-2. Het aantal nieuwe patiënten met SARS-CoV-2 op de IC (intensive care)is nog relatief laag. 

Vaccineren, testen, isoleren
Vaccinatie beschermt tegen ernstige ziekte. Met de herhaalprik tegen corona blijf je beter beschermd tegen het coronavirus en voorkom je ernstige ziekte. Sommige groepen mensen hebben meer kans om ernstig ziek te worden. Dat maakt hen kwetsbaar. Voor hen is het extra belangrijk dat zij de herhaalprik gaan halen. Dit geldt ook voor mensen die in de zorg werken en in aanraking komen met kwetsbare mensen.

Om te voorkomen dat de coronacijfers hard oplopen, is het belangrijk dat iedereen die klachten heeft een zelftest doet en in isolatie gaat als de test positief is. Daarnaast blijft het belangrijk om regelmatig je handen te wassen, geen handen te schudden, te hoesten en niezen in de elleboog en te ventileren.

Weekcijfers coronavirus SARS-CoV-2


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Mogelijk begin najaarsgolf COVID-19: vaccineren en testen belangrijk
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 27 sept 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!