Het aantal mensen met monkeypox is nog steeds relatief klein en de incubatietijd (de tijd tussen infectie en ziekteverschijnselen) lang

In de afgelopen weken testten 288 mensen in Nederland positief op monkeypox (apenpokken). Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen lijkt langzaam toe te nemen. Van de positief bevonden patiënten komen de meeste uit Amsterdam.

Op 20 mei werd voor het eerst monkeypox in Nederland bij iemand vastgesteld. Hierna werden elke dag nieuwe infecties gevonden. We zien nu dat het aantal mensen per dag waarbij monkeypox wordt vastgesteld langzaam toeneemt. In de afgelopen week meldden de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst’en ongeveer 10 nieuw geïnfecteerde  personen per dag.

Groei
Het aantal mensen met monkeypox is nog steeds relatief klein en de incubatietijd (de tijd tussen infectie en ziekteverschijnselen) lang. Hierdoor is het moeilijk om in te schatten hoe de uitbraak zich zal ontwikkelen. Toch lijkt  het onwaarschijnlijk dat het aantal infecties op korte termijn zal dalen.

Pokken
Bijna alle besmettingen zijn ontstaan na intiem of seksueel contact. Meestal verloopt de ziekte mild, maar personen met monkeypox kunnen veel last hebben van de pokken die ook tot blijvende littekens kunnen leiden. De pokken komen bij deze uitbraak vaak voor rond het geslacht, anus en armen en benen voor. Daarnaast zijn de pokken ook in het gezicht of op andere plekken op het lichaam voor. 

Behalve pokken heeft 84% van de patiënten ‘systemische klachten’ zoals koorts, vermoeidheid, spierpijn of opgezwollen lymfeklieren. In Nederland is 1 persoon met monkeypox in het ziekenhuis opgenomen geweest voor behandeling van zijn huid.

Na contact 
Na een infectie wordt gekeken welke mensen risico lopen om ook geïnfecteerd  te zijn. Deze zogenoemde ‘hoog-risicocontacten’ krijgen adviezen van de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst en een vaccinatie aangeboden. Deze vaccinatie verkleint de kans op verspreiding in het lichaam en systemische klachten, maar lokale pokken (en littekens) op plekken waar huid-op-huidcontact was kun je daarmee vaak niet voorkomen. 

Contact met een arts
Heb je grote blaasjes op je lichaam? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts of een centrum voor seksuele gezondheid (GGD).

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/monkeypox-blijft-zich-verspreiden
Originele titel: Monkeypox blijft zich verspreiden
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-06-30


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com