15 weken duurde de griepepidemie afgelopen winter. Langer dan de negen weken die de afgelopen 20 jaar hebben laten zien.

In de winter van 2016-2017 duurde de griepepidemie 15 weken. Dit is langer dan het gemiddelde van negen weken in de afgelopen 20 jaar. Ongeveer 500 duizend mensen zijn ziek geworden door een infectie met het griepvirus.

Tijdens de gehele epidemie is vooral influenzavirus van het type A(H3N2) aangetroffen, waartegen ouderen over het algemeen minder weerstand hebben. Het aantal patiënten boven de 65 jaar dat de huisarts bezocht met griepachtige klachten was dan ook iets hoger dan vorig jaar, toen vooral influenza A(H1N1)pdm09 circuleerde.

Het griepvaccin van 2016 verminderde de kans op griep met 47%. Voor een epidemie die grotendeels veroorzaakt werd door influenza A(H3N2) is dat redelijk hoog, omdat de griepvaccins voor deze griepvariant in het algemeen minder effectief zijn. Dit blijkt uit het jaarrapport influenza en andere luchtweginfecties van het RIVM 2016-2017 met gegevens uit de NIVEL Zorgregistraties.

Cijfers over de griepepidemie 2017-2018

De beste tijd voor griepvaccinatie is half oktober tot half november. Het NIVEL, RIVM en Erasmus Medisch Centrum houden gezamenlijk de vinger aan de pols met wekelijkse rapportages van de griepsurveillance, zodat duidelijk is welk type virus de ziekte veroorzaakt, welke groepen het meest getroffen worden tijdens de epidemie en de hulpverlening indien nodig tijdig kan voorzien in voldoende capaciteit. Alle cijfers over griep


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Griepepidemie afgelopen winter langer dan gemiddeld
  • Datum: 26 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!