(advertentie)

Als iemand positief test op monkeypox moet diegene in isolatie blijven

In Nederland wordt bij steeds meer mensen monkeypox vastgesteld. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën. De meeste besmettingen zijn gevonden bij MSMmannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen). Monkeypox wordt overgebracht door intiem contact zoals zoenen, vrijen en seks. Het virus kan binnendringen via de slijmvliezen en kleine wondjes of scheurtjes in de huid. Mogelijk kan het virus zich ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte, hoewel deze kans momenteel als laag wordt ingeschat.

Zodra er zichtbare verschijnselen zijn (blaasjes, korsten) ben je sowieso besmettelijk voor anderen. Blaasjes kunnen echter ook op minder zichtbare plekken zitten, zoals in je mond of in de endeldarm en dan lijken ze meer op aften. Sommige mensen hebben griepachtige klachten voordat de blaasjes verschijnen. Mensen met deze ziekteverschijnselen beschouwen we op dit moment ook als besmettelijk.

Bron- en contactonderzoek
Als iemand positief test voor monkeypox, dan start de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst het bron- en contactonderzoek. Bij dit onderzoek probeert de GGD te achterhalen waar de besmetting mogelijk heeft plaatsgevonden en met wie er nog meer contact is geweest. Het is belangrijk om deel te nemen aan het bron- en contactonderzoek. Hoe eerder de GGD de personen met wie contact is geweest kan informeren, hoe eerder een mogelijke nieuwe besmetting kan worden voorkomen. Vooral omdat de incubatietijd nu gemiddeld op 8,5 dag lijkt te liggen. Het kan echter tot zo’n 3 weken duren totdat je klachten krijgt.

Isolatie
Als iemand positief test op monkeypox moet diegene in isolatie blijven. Je mag dan geen contact met anderen hebben tot alle klachten voorbij zijn. Bij monkeypox is daarvan sprake als alle korsten - die door de blaasjes worden veroorzaakt - van de huid zijn afgevallen. De korsten kunnen het virus namelijk nog overdragen. Vaak blijft de uitslag als langste aanwezig. Als er (ook) sprake is van proctitis, moeten alle klachten passend bij proctitis (zoals anale pijn) voorbij zijn.

Vaccinatie
Op 7 juli 2022 besloot het ministerie van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om mensen die een verhoogd risico op een besmetting met monkeypox hebben, preventief te vaccineren. Het gaat om: 

  • deelnemers aan de landelijke  hivhumaan immunodeficientievirus-PreP-regeling. Dit zijn mannen die seks hebben met mannen en transgenders die niet besmet zijn met hiv maar wel een verhoogd risico hierop hebben. 
  • mensen op de wachtlijst voor de landelijke hiv-PrEPpre-expositie profylaxisis-regeling. Mannen met hiv met een verhoogd risico ontvangen (via hun behandelaar) een uitnodiging. 
  • mannen die seks hebben met mannen en regelmatig op de soaSeksueel overdraagbare aandoeningen-poli komen.

Vaccinatie is alleen mogelijk als je hiervoor een uitnodiging hebt ontvangen. De serie bestaat uit twee prikken waar vier weken tijd tussen zit. In combinatie met een oude pokkenvaccinatie is 1 vaccinatie voldoende. Op dit moment wordt uitgewerkt wanneer gestart wordt met vaccineren, wie precies worden uitgenodigd voor vaccinatie en op welke wijze.

Over het vaccin
Het vaccin dat wordt gebruikt is het pokkenvaccin Imvanex® en is in Europa geregistreerd voor volwassenen ter bescherming tegen pokken. Omdat het pokkenvirus en het apenpokkenvirus veel op elkaar lijken, is de verwachting dat het ook beschermt tegen een infectie met het monkeypoxvirus. 

De werkzaamheid tegen monkeypox is alleen in dierstudies onderzocht. Bij proefdieren beschermt het vaccin tegen een ernstige infectie als zij worden blootgesteld aan het apenpokkenvirus na vaccinatie. Maar er zijn géén grote studies bij mensen waarbij gekeken is hoe goed het vaccin beschermt tegen symptomatische infectie of tegen ernstige ziekte door apenpokken. Daarom wordt gelijktijdig met het vaccineren ook een studie gestart naar de werkzaamheid tegen apenpokken.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/monkeypox-apenpokken
Originele titel: Verspreiding monkeypoxvirus
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-07-12

Relevante artikelen ...

Ook in Nederland BA.2.75-variant vastgesteld Over de BA.2.75 is nog weinig bekend De BA.2.75 variant van het coronavirus SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2 is nu ook in Neder... Acute zorg Wed, 13 Jul 2022, 12:14:27
Onderzoek wijst uit dat houtrook leidt tot gezondheidsklachten Inademen van houtrook kan vooral leiden tot kortademigheid in rust en extra medicijngebruik Wetenschappelijk onderzoek heeft bevestigd dat houtrook l... Acute zorg Fri, 01 Apr 2022, 07:00:43
Mensen geboren in 1971 uitgenodigd voor coronavaccinatie In totaal zijn er 250.000 mensen geboren in 1971 Mensen geboren in 1971 kunnen vanaf vandaag online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-a... Acute zorg Wed, 26 May 2021, 10:24:45
Sterke stijging ziekenhuisopnames jongeren De stijging in aantal in het ziekenhuis opgenomen personen met COVID-19 is het grootst in de leeftijdsgroepen 0-39 jaar en 40-59 jaar In de afgelopen... Acute zorg Tue, 04 May 2021, 13:26:37
Zwangere vrouwen kunnen ook gevaccineerd worden Geen risico’s gezien voor de zwangerschap en het ongeboren kind Wereldwijd zijn grote aantallen zwangere vrouwen gevaccineerd tegen COVID-19. Er zi... Acute zorg Tue, 27 Apr 2021, 10:35:21
Aantal positief geteste personen met 5,3% gestegen Het reproductiegetal ligt in het geheel boven de 1 In de afgelopen week, van 14 tot en met 20 april steeg het aantal nieuwe meldingen van positief ge... Acute zorg Tue, 20 Apr 2021, 14:17:31

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com