Naar verwachting is dit medicijn tegen jicht (een ontsteking in een gewricht) in ieder geval tot halverwege 2024 niet beschikbaar

Het medicijn Desuric (benzbromaron) 100 mg tabletten is niet leverbaar. Er is een tekort aan de grondstof van het medicijn, waardoor Desuric tabletten niet geproduceerd kunnen worden. Naar verwachting is dit medicijn tegen jicht (een ontsteking in een gewricht) in ieder geval tot halverwege 2024 niet beschikbaar.

Artsen kunnen Desuric voorschrijven als het eerste keus medicijn allopurinol onvoldoende resultaat of onaanvaardbare bijwerkingen geeft. Desuric wordt ook gebruikt wanneer er een reden is om allopurinol niet te gebruiken. 

Probenecide als alternatief
Het CBG en de IGJ hebben samen met het veld naar oplossingen voor het tekort gezocht. Het importeren van benzbromaron uit andere EU-landen en landen buiten de EU is helaas niet mogelijk. De fabrikant van Desuric is op zoek naar een nieuwe leverancier van de grondstof om de productie van het medicijn te kunnen hervatten.

De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) adviseert het medicijn probenecide te overwegen in de behandeling van jicht als therapeutisch alternatief. Probenecide is opgenomen in de Richtlijn Jicht van de NVR. Probenecide (tabletten van 500 mg) is niet geregistreerd in Nederland. Alleen in gevallen van medische noodzaak kan probenecide via een artsenverklaring in Nederland geïmporteerd worden. Een aanvraag voor levering op artsenverklaring gaat via de website van IGJ.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CBG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Tekort aan jichtmedicijn Desuric
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 10 nov 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!