Allopurinol is een veelgebruikt medicijn voor de behandeling van jicht, een ontsteking in de gewrichten

Het jichtmedicijn allopurinol is tijdelijk minder beschikbaar in Nederland. Als reactie hierop heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toestemming gegeven om de tabletten uit het buitenland te halen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert apothekers om patiënten tijdelijk voor maximaal één (1) maand medicatie mee te geven, zodat het medicijn beter beschikbaar blijft.

Allopurinol is een veelgebruikt medicijn voor de behandeling van jicht, een ontsteking in de gewrichten. De sterktes 100 mg en 200 mg zijn tijdelijk niet leverbaar (200 mg) of beperkt leverbaar (100 mg). Productieproblemen en een grotere vraag naar allopurinol zijn de oorzaken van deze verminderde beschikbaarheid. De variant met een sterkte van 300 mg is nog wel voldoende beschikbaar.

Hoewel er tot juli beperkte leveringen van allopurinol 100 mg zullen zijn, is het waarschijnlijk dat het aantal verpakkingen niet voldoende is om aan de vraag te voldoen. Daarom adviseert het CBG tijdelijk de uitgifte van het aantal verpakkingen per patiënt te beperken.  Ook kan het medicijn met de toestemming van IGJ uit het buitenland gehaald worden.

Advies aan apothekers
Geef patiënten een kleinere hoeveelheid allopurinol 100mg mee: maximaal voor 1 maand. Houd daarbij rekening met de voorraad die een patiënt thuis nog heeft. Deze maatregel geldt vooralsnog tot eind juli.
Door deze beperkte uitgifte is het verwachte effect dat de zorg voor patiënten met jicht voldoende gewaarborgd blijft tot er weer voldoende voorraad beschikbaar is .

Het advies van het CBG is afgestemd met de IGJ, apothekersorganisatie KNMP, het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) en de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR). Het CBG houdt nauw contact met de bedrijven over de verwachte leveringen.

Bron: IGJ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verminderde beschikbaarheid jichtmedicijn allopurinol
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 21 jun 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!