Brolucizumab is een monoklonaal antilichaam dat dient als medicijn bij neovasculaire (‘natte’) leeftijdsgebonden maculadegeneratie

Uit wetenschappelijk onderzoek is nieuwe informatie gekomen over enkele al bekende bijwerkingen van Beovu (broculizumab). Het gaat om ontsteking of verstopping van bloedvaatjes in het netvlies. Er is meer duidelijkheid over het ontstaan van deze bijwerkingen en wat de risicofactoren zijn. Medicijnautoriteit CBG adviseert zorgverleners en patiënten om extra alert te zijn op deze bijwerkingen en de risicofactoren.

Brolucizumab is een monoklonaal antilichaam dat dient als medicijn bij neovasculaire (‘natte’) leeftijdsgebonden maculadegeneratie (nLMD). Dit is een ernstige oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruit gaat.

Bekende bijwerkingen van Brolucizumab zijn retinale vasculitis (RV) en retinale vaatocclusie (RVO). RV is een ontsteking van bloedvaatjes in het netvlies en RVO is een verstopping van bloedvaatjes in het netvlies. Uit recent onderzoek komt nieuwe informatie over hoe deze bijwerkingen ontstaan en wat er precies voor een hoger risico kan zorgen. Dit leidt tot aanvullende adviezen voor artsen.

Advies aan artsen

  • Let op het optreden van de bekende bijwerkingen RV en RVO bij het geven van Beovu;
  • Stop meteen met de behandeling als deze bijwerkingen optreden. Behandel de bijwerkingen direct;
  • Tijdens de onderhoudsbehandeling met Beovu (na de eerste 3 doses) moet tussen twee prikken minstens acht weken zitten;
  • Let extra goed op patiënten die twaalf maanden vóór de eerste Beovu-behandeling een ontsteking in het oog of RVO hebben gehad. Deze groep heeft namelijk een hoger risico op RV of RVO. Ook vrouwen en Japanse patiënten hebben een hoger risico. 

Advies aan patiënten

  • Let op de signalen die horen bij een ontsteking in het oog of verstopping van bloedvaatjes in het netvlies:
  • (verergering) roodheid van het oog, oogpijn, wazig of verminderd zicht, een toegenomen aantal kleine deeltjes in het zicht, verhoogde gevoeligheid voor licht of ander toegenomen ongemak van het oog;
  • plotseling verlies van zicht;
  • Neem direct contact op met de arts als u denkt dat deze klachten optreden.

Brief met risico-informatie
De firma Novartis heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenoemde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar oogartsen en ziekenhuisapothekers (en naar beide specialismen ook in opleiding).

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen tijdens de hele levenscyclus van een medicijn wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een DHPC op de hoogte gebracht.

Documenten
DHPC Beovu


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CBG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Wees alert op bijwerkingen en risicofactoren bij behandeling met Beovu (broculizumab)
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 06 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!