Brolucizumab is een monoklonaal antilichaam dat dient als medicijn bij neovasculaire (‘natte’) leeftijdsgebonden maculadegeneratie

Uit wetenschappelijk onderzoek is nieuwe informatie gekomen over enkele al bekende bijwerkingen van Beovu (broculizumab). Het gaat om ontsteking of verstopping van bloedvaatjes in het netvlies. Er is meer duidelijkheid over het ontstaan van deze bijwerkingen en wat de risicofactoren zijn. Medicijnautoriteit CBG adviseert zorgverleners en patiënten om extra alert te zijn op deze bijwerkingen en de risicofactoren.

Brolucizumab is een monoklonaal antilichaam dat dient als medicijn bij neovasculaire (‘natte’) leeftijdsgebonden maculadegeneratie (nLMD). Dit is een ernstige oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruit gaat.

Bekende bijwerkingen van Brolucizumab zijn retinale vasculitis (RV) en retinale vaatocclusie (RVO). RV is een ontsteking van bloedvaatjes in het netvlies en RVO is een verstopping van bloedvaatjes in het netvlies. Uit recent onderzoek komt nieuwe informatie over hoe deze bijwerkingen ontstaan en wat er precies voor een hoger risico kan zorgen. Dit leidt tot aanvullende adviezen voor artsen.

Advies aan artsen

  • Let op het optreden van de bekende bijwerkingen RV en RVO bij het geven van Beovu;
  • Stop meteen met de behandeling als deze bijwerkingen optreden. Behandel de bijwerkingen direct;
  • Tijdens de onderhoudsbehandeling met Beovu (na de eerste 3 doses) moet tussen twee prikken minstens acht weken zitten;
  • Let extra goed op patiënten die twaalf maanden vóór de eerste Beovu-behandeling een ontsteking in het oog of RVO hebben gehad. Deze groep heeft namelijk een hoger risico op RV of RVO. Ook vrouwen en Japanse patiënten hebben een hoger risico. 

Advies aan patiënten

  • Let op de signalen die horen bij een ontsteking in het oog of verstopping van bloedvaatjes in het netvlies:
  • (verergering) roodheid van het oog, oogpijn, wazig of verminderd zicht, een toegenomen aantal kleine deeltjes in het zicht, verhoogde gevoeligheid voor licht of ander toegenomen ongemak van het oog;
  • plotseling verlies van zicht;
  • Neem direct contact op met de arts als u denkt dat deze klachten optreden.

Brief met risico-informatie
De firma Novartis heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenoemde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar oogartsen en ziekenhuisapothekers (en naar beide specialismen ook in opleiding).

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen tijdens de hele levenscyclus van een medicijn wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een DHPC op de hoogte gebracht.

Documenten
DHPC Beovu

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: CBG
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : CBG
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2021/11/05/wees-alert-op-bijwerkingen-en-risicofactoren-bij-behandeling-met-beovu-broculizumab
Originele titel: Wees alert op bijwerkingen en risicofactoren bij behandeling met Beovu (broculizumab)
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2021-11-06


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com