Na de vondst van poliovirus in het riool van het bedrijf half november startte een onderzoek

Een medewerker van vaccinproducent Bilthoven Biologicals ( BBio (Bilthoven Biologicals)) is besmet met het poliovirus. In een monster van de ontlasting van de medewerker werd het virus aangetoond. De medewerker verblijft in isolatie. De GGD is gestart met in kaart brengen van contacten van de besmette persoon. Zij worden uit voorzorg onderzocht.

Na de vondst van poliovirus in het riool van het bedrijf half november startte een onderzoek. Hierbij is de ontlasting onderzocht van medewerkers die met het virus werkten. Bij het bedrijf, dat poliovaccins produceert, is iedereen standaard gevaccineerd tegen polio. Hierdoor kan de medewerker die besmet is geraakt zelf niet ziek worden. Wel draagt de medewerker het virus bij zich. Het virus zou zich zo via de ontlasting kunnen verspreiden. De kans hierop is erg klein, ook vanwege het goede rioleringssysteem in Nederland.  

De ontlasting van de betreffende medewerker wordt de komende tijd regelmatig onderzocht. Pas als het virus uit de ontlasting is, wordt de isolatie opgeheven. Dit kan enkele weken duren.

Contactonderzoek
De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) is gestart met contactonderzoek. Alle nauwe contacten van de medewerker worden in kaart gebracht. Daarna wordt gekeken of zij het virus niet bij zich dragen. Door alle getroffen maatregelen en het goede rioleringssysteem is het risico dat het virus zich verder verspreidt vrijwel nihil.

Over polio
Polio is een infectie met een poliovirus. Een van de mogelijke symptomen is acute slappe verlamming als symptoom. Er zijn 3 typen poliovirus, waarvan er 2 inmiddels wereldwijd zijn uitgeroeid. In veel gevallen merkt iemand niets van een infectie met het poliovirus. Bij andere mensen veroorzaakt het poliovirus alleen griepachtige klachten. Bij een kleine groep zorgt het poliovirus voor ernstige klachten, met blijvende verlammingen als gevolg. 

In Nederland krijgen kinderen vanaf de leeftijd van twee maanden inentingen tegen polio. Daarmee is het grootste deel van de bevolking beschermd tegen deze ziekte. Het is desondanks belangrijk om gerichte maatregelen te nemen rondom deze persoon die besmet is geraakt, omdat er in Nederland ook mensen zijn die niet gevaccineerd zijn tegen polio en omdat de WHO (World Health Organization )polio wereldwijd wil uitroeien.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Medewerker vaccinproducent besmet met poliovirus
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 09 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!