Het aantal ziekmeldingen met bekende ziekteverwekkers zoals Salmonella of Campylobacter steeg het afgelopen jaar

Het aantal enterale infecties, die vooral maag-darmklachten veroorzaken, was in 2022 hoger dan in de 2 jaren ervoor. Toch ligt het totale aantal infecties nog steeds lager dan voor de coronapandemie.

Het aantal ziekmeldingen met bekende ziekteverwekkers zoals Salmonella of Campylobacter steeg het afgelopen jaar na een dip in het aantal meldingen tijdens de coronajaren, maar nog niet tot de aantallen van voor de pandemie. Het aantal mensen dat last kreeg van een norovirusinfectie was wel weer even hoog als in 2020.

Listeria, rotavirus en E. coli(Escherichia coli) hoger dan normaal
Ook steeg het aantal mensen dat ziek werd door de Listeria-bacterie tot boven het aantal van voor de COVID19-pandemie. Het aantal meldingen van deze ziekteverwekker daalde niet in de afgelopen 2 jaar. Dit komt waarschijnlijk doordat besmettingen met deze bacterie bijna altijd via heel algemene voedselproducten zoals vleeswaren  verlopen en infecties bij ouderen vaak zeer ernstig verlopen en zo niet onopgemerkt blijven. Het aantal mensen met een rotavirusinfectie steeg ook. Onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat de ziekte in de afgelopen 2 jaar amper voorkwam en minder mensen hier afweer tegen opbouwden. Tot slot, steeg ook het aantal infecties met Shiga toxine-producerende E. coli (STEC(Shigatoxineproducerende E. coli-stammen)) sterk. Dit aantal was in 2022 het hoogst sinds 2016. De oorzaak hiervoor is niet duidelijk.

Opvallend
De opvallendste uitbraak in 2022 was dat 72 mensen buiktyfus (Salmonella Typhi) kregen op een schip in Nederland waar asielzoekers werden opgevangen. Vrij zeker zijn ze via de drinkwatervoorziening van het schip besmet. Deze was verroest en lag tegen de rioolleidingen.

Maag-darmklachten
Enterale infecties kunnen door verschillende bacteriën, parasieten en virussen worden veroorzaakt. Deze infecties veroorzaken meestal maag-darm klachten, zoals overgeven, buikpijn en/of (bloederige) diarree. Soms kunnen het ernstigere klachten zijn zoals hepatitis, bloedvergiftiging of zelden hersenvliesontsteking.

Een deel van de ziekteverwekkers wordt via direct contact met dieren of hun ontlasting op mensen overgedragen. Maar dit gebeurt ook vaak via besmet voedsel of via het milieu (bodem, lucht of oppervlaktewater). Ze kunnen ook van mens op mens worden overgedragen.

Bron: RIVM