Elk jaar komen in Nederland meer dan 160 miljoen kilo gebruikte luiers en incontinentiemateriaal bij het afval terecht

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  heeft een stappenplan gemaakt om te komen tot veilig hergebruik van luier- en incontinentiemateriaal. Dit advies geeft verwerkers en vergunningverleners handvatten om een risicobeoordeling uit te voeren. De verwerking van de materialen draagt bij aan het verminderen van huishoudelijk afval. Bovendien kunnen nieuwe producten en materialen uit luier- en incontinentiemateriaal hierdoor veilig gebruikt worden.

Elk jaar komen in Nederland meer dan 160 miljoen kilo gebruikte luiers en incontinentiemateriaal bij het afval terecht. Door deze materialen opnieuw te gebruiken, vermindert de hoeveelheid afval en worden er nieuwe producten van gemaakt, zoals plastic flessen voor schoonmaakmiddelen. 

In luiers en incontinentiemateriaal komen ziekteverwekkers en medicijnresten terecht doordat gebruikers die via hun urine en ontlasting uitscheiden. In het luiermateriaal zelf zitten plastics, cellulose en korrels die het vocht opnemen. De nieuwe producten en materialen die uit dit materiaal worden gemaakt, moeten veilig zijn voor mens en milieu. Om dit te beoordelen kunnen verwerkers van afval en vergunningverleners het stappenplan gebruiken. Vergunningverleners kijken ook naar andere voor- en nadelen, zoals duurzaamheid. 

Twee afvalverwerkers hebben het stappenplan getest om het praktisch uitvoerbaar te maken. Het stappenplan bestaat uit maximaal drie stappen, om inzicht te krijgen of en welke risico’s er aan de orde zijn. De producent is en blijft eindverantwoordelijk voor de daadwerkelijke veiligheid van zijn product.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Handreiking voor veilig hergebruik van luier- en incontinentiemateriaal
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 15 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!