De meest voorkomende klachten van een luchtweginfectie zijn: hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus

Hoewel er nog geen sprake is van een epidemie hoor je steeds meer mensen hoesten en snotteren. Het seizoen waarin luchtweginfecties rondgaan is begonnen. Er zijn verschillende virussen die een luchtweginfectie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld het RS(respiratoir syncytieel)-virus, het griepvirus (influenzavirus) en verschillende coronavirussen. Ook het coronavirus SARS(severe acute respiratory syndrome)-CoV(coronavirus)-2 zorgt voor veel infecties. Met eenvoudige adviezen beperk je verspreiding van luchtweginfecties en bescherm je mensen die erg ziek kunnen worden. 

De ernst van een luchtweginfectie kan wisselen van een milde verkoudheid tot een ernstige longontsteking. De meest voorkomende klachten van een luchtweginfectie zijn: hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus. Soms gaat dit samen met koorts, spierpijn, hoofdpijn of moeheid. 

Sommige mensen lopen extra risico 
Als je een luchtweginfectie hebt, kun je mensen om je heen besmetten. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden. Zo kan het RS(respiratoir syncytieel)-virus gevaarlijk zijn voor heel jonge kinderen. Bij het coronavirus en het griepvirus lopen vooral ouderen en mensen met chronische ziektes of ernstige afweerstoornissen extra risico op een ernstige luchtweginfectie.  

Verspreiding van luchtweginfecties voorkomen 
Heb je klachten die passen bij een luchtweginfectie? Volg dan de adviezen hieronder. Daarmee help je de verspreiding van luchtwegvirussen te beperken. Ook bescherm je mensen die extra risico lopen bij een luchtweginfectie. 

Adviezen bij klachten 
Je kunt niet helemaal voorkomen dat je een luchtweginfectie krijgt. Met de volgende algemene adviezen kun je wel de kans verkleinen dat je het virus doorgeeft aan iemand anders:  

 • Ben je ziek? Blijf thuis.  
 • Heb je lichte klachten? Werk thuis als dat kan. Overleg indien nodig met je werkgever. 
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Houd afstand tot anderen.  
 • Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.  
 • Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag een mondneusmasker.  
 • Goede hygiëne helpt om verspreiding te beperken en kan helpen voorkomen dat je zelf ziek wordt. Was daarom vaak en goed je handen met water en zeep en ventileer binnenruimtes. 

Afgelopen jaar meer andere virussen 
In de eerste jaren van de corona-epidemie werden veel  luchtweginfecties anders dan COVID-19 minder vaak gemeld. In het winterseizoen van 2022/2023 was het aantal gemelde infecties weer ongeveer hetzelfde als voor de corona-epidemie. Soms zelfs wat hoger. Dit blijkt uit het overzicht van het aantal patiënten met griep en andere luchtweginfecties dat het RIVM elk jaar publiceert.  

In de winter van 2022/2023 ging de omikronvariant van het coronavirus rond. Van deze variant werden mensen minder ernstig ziek dan van de varianten ervoor. Daardoor werden minder mensen in het ziekenhuis opgenomen. Er gingen deze winter wel weer meer mensen naar de huisarts met griepachtige klachten dan in de winter ervoor. Toch was dit nog steeds minder dan voor de corona-epidemie. Het aantal gemelde RS-virus infecties was hoger dan in eerdere winters. 

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

 • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
 • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
 • Bron bij dit artikel: : RIVM
 • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
 • Originele titel: Seizoen luchtweginfecties begonnen
 • Doelgroep: Zorgprofessionals
 • Datum: 11 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!