Door klimaatverandering wordt verwacht dat Nederland vaker te maken krijgt met intensievere regenval

Na zware regenval kan in stedelijke gebieden wateroverlast ontstaan. Direct contact met dit water leidt tot een verhoogd risico op gezondheidsklachten. Dit soort regenval wordt in de toekomst steeds meer verwacht. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  vroeg bijna 1200 personen naar symptomen van maag-darm en luchtweginfecties na wateroverlast.

Door klimaatverandering wordt verwacht dat Nederland vaker te maken krijgt met intensievere regenval. Wanneer de afwatering dit water niet kwijt kan, overstroomt het riool. Hierdoor kan het overstromingswater verontreinigd raken met ziekteverwekkers. Dit kan vooral in stedelijke gebieden tot overlast leiden.

Risico's
Het RIVM onderzocht welke risico’s dit met zich mee brengt voor de volksgezondheid. Personen die in aanraking kwamen met het overstromingswater bleken vaker last te hebben van maag-darm en luchtweginfecties dan personen die dit niet hadden. Het is daarom belangrijk dat mensen zich meer bewust worden van de gezondheidsrisico’s van contact met overstromingswater.

Onderzoek
De onderzoekers onderzochten plekken met wateroverlast op basis van 112-meldingen. Hierna werd aan de bewoners gevraagd om vragenlijsten in te vullen. Deze gingen over de verschijnselen van infectieziekten in de periode na de wateroverlast. Er waren ook vragen over het soort activiteit waardoor mensen contact hadden met het overstromingswater.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer gezondheidsklachten na wateroverlast
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 03 jun 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!