Het was al bekend dat ventileren belangrijk is voor een gezond en prettig binnenklimaat

Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft berekend wat het effect is van verschillende hoeveelheden ventilatie op het aantal mensen dat ziek wordt door aerogene overdracht van het coronavirus in binnenruimtes. Het verschil tussen niet-ventileren en ventileren volgens de minimale Nederlandse eisen zorgt voor de grootste afname van het verwachte aantal mensen met COVID-19 en klachten. 

Ventileren helpt om aerogene overdracht van het coronavirus te beperken. Bij aerogene overdracht gaat het om besmettingen door het inademen van virusdeeltjes via kleine druppels die lang en over grotere afstand door de ruimte zweven. Bij ventileren wordt de lucht binnen in een ruimte ververst met buitenlucht. Via modellering is voor verschillende ventilatiehoeveelheden berekend hoeveel het verwachte aantal mensen met COVID-19 en klachten vermindert. Dit effect is bepaald voor verschillende scenario’s in onder meer een nachtclub, een klaslokaal, een concertzaal en een kantoorruimte.

Uit de berekeningen blijkt dat het verschil tussen geen ventilatie en de minimale Nederlandse ventilatie-eisen (uit het bouwbesluit) zorgt voor het grootste effect. Vooral bij de nachtclub en de concertzalen is een flinke afname in het aantal verwachte mensen met COVID-19 en klachten te zien. Nog meer ventileren maakt de kans op aerogene overdracht kleiner, maar de afname van het verwachte aantal mensen met COVID-19 en klachten wordt kleiner. 

Meer inzicht en handvatten voor beleid
Het was al bekend dat ventileren belangrijk is voor een gezond en prettig binnenklimaat. Ook kan ventileren luchtweginfecties beperken. Maar het was onduidelijk of ventilatie volgens de Nederlandse ventilatie-eisen aerogene overdracht kunnen bepreken. Het ministerie van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vroeg het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu daarom te berekenen wat voor effect ventileren heeft. Deze berekeningen geven weer iets meer inzicht in het ingewikkelde vraagstuk. Ook geeft het rapport het kabinet handvatten om beleidskeuzes over ventilatie te maken. 

Basismaatregelen blijven belangrijk
Het RIVM heeft in deze berekeningen alleen gekeken naar aerogene overdracht en niet naar directe besmetting binnen 1,5 meter afstand. Ventileren kan verspreiding van het coronavirus nooit helemaal voorkomen. Daarvoor zijn en blijven ook de andere basismaatregelen belangrijk. Dus blijf thuis bij klachten en laat je testen, houdt 1,5 meter afstand en was regelmatig je handen. 

Effect van verschillende ventilatie-hoeveelheden op aerogene transmissie van SARS-CoV-2. Risicoschatting op basis van het AirCoV2-model
 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Effect van ventilatie op aerogene overdracht van het coronavirus
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 15 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!