Sunitinib remt de groei van tumoren

Sunitinib kan mogelijk een netvliesloslating veroorzaken. Door een netvliesloslating kan men slechter gaan zien. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hier twee meldingen van. Het is belangrijk om de eerste tekenen van een netvliesloslating op tijd te herkennen.

Sunitinib remt de groei van tumoren. Het wordt gebruikt voor de behandeling van maagdarmkanker (de ziekte GIST), nierkanker en kanker van de alvleesklier. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maag- en darmklachten, zoals diarree en misselijkheid. Ook kunnen klachten aan de ogen ontstaan, zoals tranende ogen of een zwelling rond de ogen.

Meldingen aan Lareb
Bijwerkingencentrum Lareb ontving twee meldingen van een netvliesloslating bij gebruik van sunitinib. Bij één melding was er sprake van vochtophoping achter het netvlies waardoor de netvliesloslating (sereuze netvliesloslating) ontstond. In beide meldingen ontstonden de klachten binnen 1 maand na start van sunitinib.

Bij een netvliesloslating kan men lichtflitsen en donkere zwevende vlekken zien. Ook kan men slechter gaan zien. Bij de sereuze netvliesloslating verbeterde het zicht vanzelf na stoppen met sunitinib. Bij de andere melding was een operatie nodig om de netvliesloslating te herstellen.

Actie
Lareb heeft medicijnautoriteit CBG over de meldingen geïnformeerd. Het CBG heeft dit doorgegeven aan het Europese netwerk.

Bron: Lareb


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Mogelijk netvliesloslating door sunitinib
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers
  • Datum: 17 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!