Enstilar schuim wordt gebruikt voor de behandeling van psoriasis, een schilferende huidaandoening

Het niet naleven van de gebruiks- en wasinstructies van Enstilar schuim op de hoofdhuid kan leiden tot ernstig plakkerig haar. Het schuim is dan moeilijk te verwijderen. De officiële productinformatie en patiëntenbijsluiter waarschuwen hier niet voor.

Enstilar schuim wordt gebruikt voor de behandeling van psoriasis, een schilferende huidaandoening. Dit geneesmiddel bevat calcipotriol en betamethason. Het schuim bevat ook vloeibare paraffine en witte, zachte paraffine voor de smeerbaarheid. Paraffine is niet in water oplosbaar en is daardoor moeilijk uit het haar te verwijderen.

Meldingen bij Lareb
Na een eerdere melding is de patiëntenbijsluiter in 2019 verbeterd met een gebruiksinstructie voor de hoofdhuid, voorzien van tekst en plaatjes. Bijwerkingencentrum Lareb ontving na deze aanpassing opnieuw meldingen van plakkerig en vet haar bij gebruik van Enstilar op de hoofdhuid. Dit kan ontstaan bij onjuist gebruik en het plakkerige haar kan in stand gehouden worden door onjuist uitwassen van het schuim. De bijsluiter en productinformatie bevatten hier geen waarschuwing voor.

Instructies voor de gebruiker
De gebruiksinstructies van Enstilar adviseren om het schuim niet direct op de hoofdhuid te spuiten, maar met de vinger aan te brengen en contact met het hoofdhaar te beperken. Wanneer deze instructies niet worden opgevolgd, kan het haar erg plakkerig en vet worden. Ook door gebruik van teveel schuim of het niet naleven van de wasinstructies kan het schuim moeilijk te verwijderen zijn. Hoe groter het te behandelen deel van de hoofdhuid is, hoe groter de kans dat het schuim moeilijk uit het haar te verwijderen is.

Lees hier het overzicht van de meldingen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ernstig plakkerig haar bij Enstilar schuim
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 19 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!