Het EMA adviseert om dit daarom als waarschuwing op te nemen in de bijsluiter van dit vaccin

Mensen die eerder het systemisch capillair leksyndroom hebben gehad, kunnen na vaccinatie met het coronavaccin van Moderna (Spikevax) een opvlamming krijgen. Het EMA adviseert om dit daarom als waarschuwing op te nemen in de bijsluiter van dit vaccin. Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot nu toe geen meldingen van het capillair leksyndroom na Moderna vaccinatie.

Systemisch capillair leksyndroom is een zeer zeldzame, maar ernstige ziekte waarbij vloeistof weglekt uit de haarvaten. Het komt onder andere voor na virusinfecties, bepaalde vormen van bloedkanker en bij ontstekingsziekten.

Klachten bij capillair leksyndroom
Patiënten met een voorgeschiedenis van deze ziekte en hun zorgverleners moeten alert zijn op klachten die passen bij het capillair leksyndroom, zoals:

  • Een lage bloeddruk;
  • Verdikking van het bloed;
  • Te weinig albumine in het bloed;
  • Zwelling van vooral armen en benen.

Het EMA stelt dat er vooralsnog geen verband is tussen het ontstaan van capillair leksyndroom en de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech. Hierbij is gekeken naar alle beschikbare data van beide vaccins. Het capillair leksyndroom is bij de vaccins van Janssen en AstraZeneca als bijwerking en contra-indicatie vastgesteld.

Lees ook het bericht van het CBG en het EMA (in het engels) over dit onderwerp. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Opvlamming capillair leksyndroom na Moderna vaccinatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 11 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!