Maandag 4 september nam de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) als eerste in Nederland een app, Trauma Triage App (TTapp), in gebruik waarmee ambulancemedewerkers de ernst van een verwonding beter kunnen inschatten.

Daardoor kan de patiënt naar het ziekenhuis waar zijn verwondingen het best kunnen worden behandeld.

Patiënten met ernstige verwondingen moeten naar gespecialiseerde traumacentra om de kans op overleven te vergroten en de kans op levenslange handicaps te verkleinen. In Nederland zijn 11 ziekenhuizen gespecialiseerd in ernstige trauma ‘s. Zij beschikken over faciliteiten om 24/7 specialistisch en intensive zorg te bieden aan ernstig gewonde patiënten.

TTapp is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de RAVU. In de app beantwoordt de ambulance verpleegkundige een aantal vragen. De antwoorden leiden naar een advies met het type ziekenhuis waar de patiënt het best naar toe kan worden gebracht. Met de TTapp wordt meer dan 90% van de ernstig gewonde patiënten herkend.

Bedenker van de app is traumachirurg Mark van Heijl: “de software waarop de app draait maakt gebruik van big data en kansberekening. Daarin is de computer nu eenmaal beter dan de mens”.

Momenteel worden niet alle ernstig gewonde patiënten (circa 35%) naar het juiste ziekenhuis gebracht. Met de komst van de app kan dat percentage worden teruggebracht tot minder dan 10%.

Bron: UMCUtrecht


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 29 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!