De discussie over het wel of niet verbieden van consumentenvuurwerk zwelt jaarlijks aan, zeker in december.

Van alle vuurwerkslachtoffers die tussen 1 december 2017 en 31 januari 2018 behandeld worden in een van de twaalf ziekenhuizen in de regio Zuidwest Nederland worden niet alleen gedetailleerd en objectief alle vuurwerkletsels en behandelingen vastgelegd, maar ook de mate van blijvende invaliditeit, de kosten voor de behandeling en het arbeidsverzuim. Slachtoffers worden gedurende lange tijd gevolgd om een betrouwbare indruk te krijgen van de werkelijke kosten.

De discussie over het wel of niet verbieden van consumentenvuurwerk zwelt jaarlijks aan, zeker in december. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid stelde onlangs dat er veiligheidswinst te boeken is door een kentering in de wijze waarop Nederland omgaat met de problemen rond de jaarwisseling. Naar het oordeel van de Raad is het lichamelijk letsel dat mensen oplopen door consumentenvuurwerk niet verenigbaar met het beoogde feestelijke karakter van oud en nieuw. De Raad gaat uit van circa 480 gewonden waarbij gemiddeld 200 ogen beschadigd raken. Daarbij is het slachtoffer in ongeveer de helft van alle gevallen een omstander. 

Letsels variëren van kleine brandwonden tot ernstige en blijvende schade aan gehoor, ogen, gezicht of handen. Mensen kunnen zelfs ogen of handen kwijtraken. Dit heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor de slachtoffers. Ook de bijkomende kosten van vuurwerkongevallen zijn hoog: naast de directe kosten voor de behandeling en revalidatie kunnen ook de kosten voor arbeidsverzuim hoog oplopen.

In de afgelopen jaren registreerden verschillende artsenverenigingen het aantal slachtoffers van vuurwerk rondom de jaarwisseling voor hun eigen specialisme, maar details over de ernst van de letsels, de behandelingen en de medische en maatschappelijke kosten bleven onbekend. 

Met dit onderzoek beogen de onderzoekers objectieve, kwantitatieve gegevens te produceren die een betrouwbaar en compleet beeld geven van de omvang van de gezondheidsschade door consumentenvuurwerk. Dergelijke gegevens kunnen het maatschappelijk debat in Nederland over vuurwerk ondersteunen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Groot onderzoek naar vuurwerkletsel
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 18 dec 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!