Het Erasmus MC en IIsselland Ziekenhuis gaan per specialisme na hoe zij die samenwerking vormgeven

Het Erasmus Medisch Centrum mag de meerderheid van de aandelen verkrijgen in het IJsselland Ziekenhuis, maar de Nederlandse Zorgautoriteit verbindt daar wel een voorwaarde aan. De ziekenhuizen moeten de komende vijf jaar jaarlijks aan de NZa rapporteren op welke wijze zij de initiatieven voor verdere samenwerking vormgeven.

De NZa voert bij voorgenomen concentraties in de zorg een procedurele toets uit. Wij gaan na of partijen de overname zorgvuldig hebben voorbereid. Ook kijken wij of zij de verwachte effecten van de overname voldoende hebben onderzocht. Als laatste toetsen wij ook of hun plannen correct hebben afgestemd met medewerkers en patiënten.

Het Erasmus MC en IIsselland Ziekenhuis gaan per specialisme na hoe zij die samenwerking vormgeven. Voor een aantal specialismes is dat al duidelijk, zoals hematologie, intensive care en leverchirurgie. Voor andere specialismen werken zij dat de komende jaren nog verder uit aan de hand van een met de NZa afgestemd afwegings- en toetsingskader.

De ziekenhuizen moeten de NZa jaarlijks informeren over de voortgang van de samenwerking. Zij kunnen zo de leerervaringen meenemen bij de uitwerking van de toekomstige samenwerking voor andere specialismen. De NZa ziet er op toe of deze plannen zorgvuldig worden uitgewerkt.

Het is de eerste keer dat de NZa een voorwaarde aan een goedkeuring van een voorgenomen concentratie verbindt. Het Erasmus MC en het IJsselland Ziekenhuis moeten hun plannen ook nog voorleggen aan de Autoriteit Consument en Markt, die de gevolgen voor de concurrentie toetst.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: NZa stelt voorwaarden aan concentratie Erasmus MC en IJsselland Ziekenhuis
  • Doelgroep: Beleidsmakers
  • Datum: 25 apr 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!