De zorgsector is verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2 voetafdruk van Nederland

Een consortium van Nederlandse ziekenhuizen en kennisinstellingen onder leiding van Erasmus MC krijgt 6 miljoen euro van de Nationale Wetenschapsagenda om ziekenhuizen duurzaam en toekomstbestendig te maken. Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker en staflid Intensive Care Volwassenen van het Erasmus MC, leidt het consortium.

De zorgsector is verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2 voetafdruk van Nederland. De Nederlandse overheid pleit daarom voor een duurzamere gezondheidszorg (Green Deal Duurzame Zorg 3.0). Het ESCH-R-project gaat deze uitdaging aan met de missie om toepassing van circulaire interventies in ziekenhuizen te versnellen en de ecologische voetafdruk van de zorg te verlagen.

Samen met maatschappelijke partners gaat het interdisciplinaire onderzoeksteam onder leiding van ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld strategieën ontwikkelen die circulair, veilig en schaalbaar zijn. Op langere termijn moet ESCH-R bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige zorg.

Wegwerpproducten
Hunfeld is terecht verheugd over de toekenning. ‘Het feit dat de Nationale Wetenschapsagenda deze subsidie toekent, maakt me trots. Het gaat immers om een onderwerp dat door de Nederlandse bevolking heel belangrijk wordt gevonden. De CO2-uitstoot van de zorg moet echt omlaag. Met het ESCH-R project gaan we daar belangrijke stappen in zetten. Hoe kunnen ziekenhuizen minder wegwerpproducten gebruiken en de transitie naar circulariteit maken?’

Lees ook dit artikel over de circulaire intensive care.

Bron: Erasmus MC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onderzoek naar circulaire ziekenhuizen krijgt 6 miljoen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 11 jul 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!