Er komt een levensgroot oog in de Passage van het Erasmus MC. Patënten en bezoekers kunnen daar doorheen wandelen, vanaf 24 juni.

 

Doorreis
Het opblaasbare oog is te bewonderen tot 30 juni. Daarna reist het door naar Amsterdam (Bovenij ziekenhuisen) en Friesland (Medisch Centrum Leeuwarden).

Van binnen
Een toelichting meldt: "Met het Opblaasbare Oog wil het Oogfonds het publiek informeren over oogziektes en de alarmsignalen die daaraan voorafgaan. Patiënten en bezoekers kunnen er in wandelen en zien hoe het oog er van binnen uitziet. Daarnaast zijn in het oog diverse oogziektes in beeld gebracht." Voor het eerst zijn niet alleen de iris en het oogwit te zien, maar ook het netvlies en de lens.

Netvlies
Het Oogfonds biedt ziekenhuizen de mogelijkheid om het oog met bijbehorende voorlichtingsmaterialen zeven dagen tentoon te stellen. Eerder was het te gast in onder meer het Ikazia Ziekenhuis (foto boven) en ziekenhuis Rivierenland in Tiel (foto onder).

Giphart
Schrijver Ronald Giphart zet zich als ambassadeur in voor het vergroten van de bekendheid van maculadegeneratie (MD). Hoe groot daarvan de impact is, ervoer hij toen zijn vader op zijn tweeënzestigste deze aandoening kreeg. Giphart: “Wat begon als een wazige vlek in het midden van zijn zicht, werd steeds groter, tot hij in beide ogen twee zwarte vlekken had. Dat hij een belangrijk deel van zijn blikveld miste, had veel invloed op zijn leven.”

Schrikbeeld
Omdat MD vaak voorkomt in Giphart’s familie, adviseerde een kennis hem z'n ogen te laten controleren. Giphart: “Tijdens dat onderzoek bleek dat ik zelf ook MD heb. Op dit moment merk ik daar nog niets van, maar hoe gaat dat als straks mijn zicht wegvalt? Niet meer kunnen lezen en dat gekoppeld aan mijn beroep… Dat is voor mij echt een schrikbeeld.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Datum: 24 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!