In 2017 registreerde de NVWA in totaal 666 uitbraken, waarbij 2.995 mensen ziek werden

In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend. De belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel blijft het norovirus.

In 2017 registreerde de NVWA in totaal 666 uitbraken, waarbij 2.995 mensen ziek werden. In 2016 lag dat aantal nog op dat 594 uitbraken met 2731 zieken.  Sinds 2012 staat het norovirus als oorzaak met stip op één, gevolgd door infecties met Salmonella en Campylobacter. De genoemde getallen zijn lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt onder andere omdat niet iedereen die ziek is naar de huisarts gaat of de NVWA informeert.

Hygiënische maatregelen
Een deel van de voedselinfecties zijn te voorkomen door goed hygiënisch te werken in de keuken. Dit betekent handen wassen voor het koken, verschillende snijplanken en messen gebruiken voor rauw en gaar voedsel, en het eten goed laten garen.

Analyse registraties
De NVWA en de GGD’en onderzoeken uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen om meer zieken en uitbraken te voorkomen. De NVWA onderzoekt het voedsel, de herkomst en de plaats waar het wordt bereid. De GGD richt zich op de personen die besmet voedsel hebben gegeten en probeert via hen de mogelijke bron(nen) te herleiden.

Het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM voegt de meldingen van de GGD’en en NVWA samen en analyseert ze als geheel. Deze analyse levert inzicht op over de oorzaken van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, de mate waarin ze voorkomen en mogelijke veranderingen hierin door de jaren heen. Deze inzichten helpen bij het bestrijden van voedselgerelateerde uitbraken.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2018/Voedselinfecties_norovirus_zorgt_voor_de_meeste_zieken
Originele titel: Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2018-10-02

Relevante artikelen ...

Deltavariant is met een opmars bezig Op dit moment is het najaar een punt van zorg, als de deltavariant is dominant is geworden De deltavariant van het coronavirus wordt steeds vaker in ... Acute zorg Tue, 22 Jun 2021, 19:38:57
Mensen geboren in 1965 uitgenodigd voor coronavaccinatie Zij krijgen op 19 en 20 mei de uitnodigingsbrief voor de coronavaccinatie op de mat Mensen geboren in 1965 kunnen vanaf vanavond online een afspraak ... Acute zorg Mon, 17 May 2021, 16:13:00
Verminderd aantal testen vertroebelt zicht op verspreiding Steeds meer mensen raken besmet met de besmettelijkere Britse variant In de week van 10 tot en met 16 februari, hebben minder mensen zich laten teste... Acute zorg Tue, 16 Feb 2021, 16:15:18
Coronavaccinatie gaat volgens het RIVM vanaf 8 januari 2021 starten Vanaf maandag 4 januari worden de eerste uitnodigingen verstuurd Als het coronavaccin van BioNTech/Pfizer komende week wordt goedgekeurd door het Eur... Acute zorg Fri, 18 Dec 2020, 14:42:50
Besmettingen COVID-19 nemen nog steeds toe Het aantal patiënten in de ziekenhuizen en het aantal intensive care -opnames neemt ook nog verder toe Afgelopen week is het aantal meldingen COVID-1... Acute zorg Tue, 27 Oct 2020, 13:30:46
Aantal ouderen dat besmet raakt neemt toe Update 9 september t/m 15 september 2020 COVID-19 Afgelopen week zijn er 8.265 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19.  Er ... Acute zorg Tue, 15 Sep 2020, 14:21:30