(advertentie)

In 2017 registreerde de NVWA in totaal 666 uitbraken, waarbij 2.995 mensen ziek werden

In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend. De belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel blijft het norovirus.

In 2017 registreerde de NVWA in totaal 666 uitbraken, waarbij 2.995 mensen ziek werden. In 2016 lag dat aantal nog op dat 594 uitbraken met 2731 zieken.  Sinds 2012 staat het norovirus als oorzaak met stip op één, gevolgd door infecties met Salmonella en Campylobacter. De genoemde getallen zijn lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt onder andere omdat niet iedereen die ziek is naar de huisarts gaat of de NVWA informeert.

Hygiënische maatregelen
Een deel van de voedselinfecties zijn te voorkomen door goed hygiënisch te werken in de keuken. Dit betekent handen wassen voor het koken, verschillende snijplanken en messen gebruiken voor rauw en gaar voedsel, en het eten goed laten garen.

Analyse registraties
De NVWA en de GGD’en onderzoeken uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen om meer zieken en uitbraken te voorkomen. De NVWA onderzoekt het voedsel, de herkomst en de plaats waar het wordt bereid. De GGD richt zich op de personen die besmet voedsel hebben gegeten en probeert via hen de mogelijke bron(nen) te herleiden.

Het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM voegt de meldingen van de GGD’en en NVWA samen en analyseert ze als geheel. Deze analyse levert inzicht op over de oorzaken van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, de mate waarin ze voorkomen en mogelijke veranderingen hierin door de jaren heen. Deze inzichten helpen bij het bestrijden van voedselgerelateerde uitbraken.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2018/Voedselinfecties_norovirus_zorgt_voor_de_meeste_zieken
Originele titel: Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2018-10-02

Relevante artikelen ...

Update: Actuele cijfers COVID-19: vrijdag 5 juni 2020 Er zijn vandaag 11 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen Positief geteste personen 47.152 (+210)Ziekenhuisopnames 11... Acute zorg Fri, 05 Jun 2020, 12:01:18
Update: Actuele cijfers COVID-19: dinsdag 2 juni 2020 Er zijn vandaag 5 personen als overleden gemeld Positief geteste personen 46.647 (+102)Ziekenhuisopnames 11.750 (+6)Overleden personen 5.967 (+5) Va... Acute zorg Tue, 02 Jun 2020, 12:10:34
Update: Actuele cijfers COVID-19: zondag 31 mei 2020 Er zijn vandaag 8 patiënten gemeld die in het ziekenhuis zijn opgenomen Positief geteste personen 46.442 (+185)Ziekenhuisopnames 11.735 (+8)Overleden... Acute zorg Sun, 31 May 2020, 13:40:31
Update: Actuele cijfers COVID-19: dinsdag 26 mei 2020 Er zijn vandaag 26 personen als overleden gemeld Positief geteste personen 45.578 (+133)Ziekenhuisopnames 11.690 (+10)Overleden personen 5.856 (+26) ... Acute zorg Tue, 26 May 2020, 12:05:01
Update: Actuele cijfers COVID-19: woensdag 20 mei 2020 Er zijn vandaag 33 personen als overleden gemeld Positief geteste personen 44.447 (+198)Ziekenhuisopnames 11.627 (+14)Overleden personen 5.748 (+33) ... Acute zorg Wed, 20 May 2020, 13:07:50
Update: Actuele cijfers COVID-19: zondag 17 mei 2020 Er zijn vandaag 10 personen als overleden gemeld Positief geteste personen 43.995 (+125)Ziekenhuisopnames 11.552 (+15)Overleden personen 5.680 (+10... Acute zorg Sun, 17 May 2020, 06:01:10