(advertentie)

In 2017 registreerde de NVWA in totaal 666 uitbraken, waarbij 2.995 mensen ziek werden

In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend. De belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel blijft het norovirus.

In 2017 registreerde de NVWA in totaal 666 uitbraken, waarbij 2.995 mensen ziek werden. In 2016 lag dat aantal nog op dat 594 uitbraken met 2731 zieken.  Sinds 2012 staat het norovirus als oorzaak met stip op één, gevolgd door infecties met Salmonella en Campylobacter. De genoemde getallen zijn lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt onder andere omdat niet iedereen die ziek is naar de huisarts gaat of de NVWA informeert.

Hygiënische maatregelen
Een deel van de voedselinfecties zijn te voorkomen door goed hygiënisch te werken in de keuken. Dit betekent handen wassen voor het koken, verschillende snijplanken en messen gebruiken voor rauw en gaar voedsel, en het eten goed laten garen.

Analyse registraties
De NVWA en de GGD’en onderzoeken uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen om meer zieken en uitbraken te voorkomen. De NVWA onderzoekt het voedsel, de herkomst en de plaats waar het wordt bereid. De GGD richt zich op de personen die besmet voedsel hebben gegeten en probeert via hen de mogelijke bron(nen) te herleiden.

Het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM voegt de meldingen van de GGD’en en NVWA samen en analyseert ze als geheel. Deze analyse levert inzicht op over de oorzaken van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, de mate waarin ze voorkomen en mogelijke veranderingen hierin door de jaren heen. Deze inzichten helpen bij het bestrijden van voedselgerelateerde uitbraken.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2018/Voedselinfecties_norovirus_zorgt_voor_de_meeste_zieken
Originele titel: Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2018-10-02

Relevante artikelen ...

Bevestiging te veel NDMA in ranitidine door RIVM In overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd waren vrijwel alle ranitidine al teruggeroepen Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat in vri... Acute zorg Fri, 15 Nov 2019, 11:30:54
Veel ernstige arbeidsongevallen met machines Vaak is dit het gevolg van een onveilige situatie die al langere tijd bestaat Ieder jaar verliezen ongeveer 280 mensen vingers of andere ledematen do... Acute zorg Mon, 20 May 2019, 18:08:59
Leverschade na gebruik NMDA Relief Exendo® NMDA Relief Exendo® is een kruidensupplement Bijwerkingencentrum Lareb ontving twee meldingen van leverschade na het gebruik van NMDA Relief Exendo®.... Acute zorg Tue, 23 Apr 2019, 12:38:18
Vaccinatieadvies: vervroegd vaccineren bij reizen Door de uitbraken van mazelen binnen en buiten Europa heeft het RIVM het vaccinatieadvies mazelen aangepast In een aantal Europese landen zijn mome... Acute zorg Tue, 23 Apr 2019, 11:28:59
Vaccinatieactie tegen meningokokkenziekte van start Jongeren ontvangen een uitnodiging en een informatiefolder op hun huisadres en worden via social media geattendeerd op de campagnewebsite Vanaf half ... Acute zorg Mon, 10 Sep 2018, 14:09:18
Binnen drie kwartier op SEH De norm van 45 minuten wordt gehanteerd om ervoor te zorgen dat de spreiding van de acute ziekenhuiszorg in Nederland te garanderen.  In april 2... Acute zorg Fri, 29 Jun 2018, 18:50:49

(advertentie)