(advertentie)

In 2017 registreerde de NVWA in totaal 666 uitbraken, waarbij 2.995 mensen ziek werden

In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend. De belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel blijft het norovirus.

In 2017 registreerde de NVWA in totaal 666 uitbraken, waarbij 2.995 mensen ziek werden. In 2016 lag dat aantal nog op dat 594 uitbraken met 2731 zieken.  Sinds 2012 staat het norovirus als oorzaak met stip op één, gevolgd door infecties met Salmonella en Campylobacter. De genoemde getallen zijn lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt onder andere omdat niet iedereen die ziek is naar de huisarts gaat of de NVWA informeert.

Hygiënische maatregelen
Een deel van de voedselinfecties zijn te voorkomen door goed hygiënisch te werken in de keuken. Dit betekent handen wassen voor het koken, verschillende snijplanken en messen gebruiken voor rauw en gaar voedsel, en het eten goed laten garen.

Analyse registraties
De NVWA en de GGD’en onderzoeken uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen om meer zieken en uitbraken te voorkomen. De NVWA onderzoekt het voedsel, de herkomst en de plaats waar het wordt bereid. De GGD richt zich op de personen die besmet voedsel hebben gegeten en probeert via hen de mogelijke bron(nen) te herleiden.

Het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM voegt de meldingen van de GGD’en en NVWA samen en analyseert ze als geheel. Deze analyse levert inzicht op over de oorzaken van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, de mate waarin ze voorkomen en mogelijke veranderingen hierin door de jaren heen. Deze inzichten helpen bij het bestrijden van voedselgerelateerde uitbraken.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2018/Voedselinfecties_norovirus_zorgt_voor_de_meeste_zieken
Originele titel: Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2018-10-02

Relevante artikelen ...

IJmond meet hoge concentraties fijnstof en meer acute gezondheidsklachten Omwonenden ervaren dagen of uren met een slechtere luchtkwaliteit In de omgeving van Tata Steel zijn bij de huisartsen meer acute gezondheidsklachten... Acute zorg Wed, 14 Apr 2021, 14:55:49
De druk op de ziekenhuizen en de ziekenhuismedewerkers blijft onverminderd hoog Het reproductiegetal zit nu nipt boven de 1 In de week van 31 maart tot en met 6 april kregen 48.186 mensen een positieve corona testuitslag. Dit i... Acute zorg Tue, 06 Apr 2021, 12:20:45
Braziliaanse varianten coronavirus (P1 en P2) in Nederland aangetroffen Bij twee personen in de regio Brabant is in de kiemsurveillance de Braziliaanse variant P2 (B.1.1.28.P2) aan het licht gekomen Er zijn twee nieuwe va... Acute zorg Sun, 31 Jan 2021, 07:48:35
Aantal meldingen COVID-19 zorgwekkend Het percentage mensen met een positieve testuitslag is gestegen naar 11,6%. In de week ervoor was dat 11,1% Afgelopen week zijn er 27% meer nieuwe me... Acute zorg Tue, 08 Dec 2020, 14:13:39
Kleine daling aantal meldingen COVID-19 besmettingen Het reproductiegetal ligt nog steeds ongeveer op de 1 Afgelopen week was een lichte daling te zien in het aantal nieuwe meldingen COVID-19-besmetting... Acute zorg Tue, 01 Dec 2020, 13:56:34
Daling aantal COVID-19 meldingen stagneert De druk op de zorg vanwege COVID-19 blijft hoog In de afgelopen week rapporteerden de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en 36.931 nieuwe meldingen... Acute zorg Tue, 24 Nov 2020, 13:17:39