Mensen kunnen ziek worden van voedsel als dat besmet is met ziekteverwekkers

In 2021 kregen de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)en de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)14% meer meldingen van uitbraken van infecties door voedsel dan in 2019. Vergeleken met 2020 was er zelfs sprake van een stijging van 50%, maar toen lag het aantal infecties een stuk lager. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de maatregelen en adviezen tegen corona zoals het handen wassen of de sluiting van de horeca. Dit effect lijkt in 2021 weg te zijn, ook al koken mensen vaker thuis dan voor de coronaepidemie en worden in de thuissituatie meer uitbraken gemeld.

Aantal uitbraken door voedsel stijgt tot 838
In 2021 registreerden  de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)en GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)838 uitbraken van infecties en vergiftigingen door voedsel, waardoor 3.517 mensen ziek werden. In 2020 waren dit 559 uitbraken met 1.907 zieke mensen. En in 2019 telden we 735 uitbraken en 3058 zieken. De belangrijkste veroorzakers van al die infecties en vergiftigingen blijven hetzelfde; ook in 2021 waren dat Campylobacter, Salmonella en norovirus. 

Voedselgerelateerde uitbraken
Mensen kunnen ziek worden van voedsel als dat besmet is met ziekteverwekkers. Worden 2 of meer mensen ziek door hetzelfde voedsel? Dan noemen we dat een voedselgerelateerde uitbraak. Artsen en laboratoria moeten deze uitbraken melden aan de GGD. Mensen die vermoeden dat ze ziek zijn geworden door voedsel, kunnen dit ook zelf melden bij de NVWA. De genoemde getallen zijn lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt bijvoorbeeld doordat niet iedereen naar de huisarts gaat of de NVWA informeert. Het werkelijke aantal voedselgerelateerde infecties in Nederland werd afgelopen jaar geschat op ongeveer 600.000 zieken.

Nette keuken voorkomt infecties
In 2021 werden vaker uitbraken gemeld waarbij het voedsel thuis bereid was dan in voorgaande jaren. Je kunt voedselgerelateerde infecties vaak voorkomen door hygiënisch te werken in de keuken. Dit betekent handen wassen voor het koken, het eten goed laten garen en verschillende snijplanken en messen gebruiken voor rauw en gaar voedsel. 

Onderzoek door NVWA, WFSR (Wageningen Foodsafety Research )en GGD’en
De NVWA en GGD’en onderzoeken uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen om meer zieken en uitbraken te voorkomen. De NVWA kijkt naar het voedsel, de herkomst en de plaats waar het wordt bereid. Wageningen Food Safety Research (WFSR) onderzoekt het voedsel in het laboratorium op aanwezigheid van ziekteverwekkers. De GGD richt zich op de personen die besmet voedsel hebben gegeten en probeert via hen de mogelijke bron(nen) te herleiden.

Voedselgerelateerde infecties beter bestrijden
Het Centrum Infectieziektebestrijding ( CIb (Centre for Infectious Disease Control)) van het RIVM voegt de meldingen van de GGD’en en NVWA samen en analyseert ze als geheel. Deze analyse levert inzicht op over de oorzaken van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, de mate waarin ze voorkomen en mogelijke veranderingen hierin door de jaren heen. Dankzij deze inzichten kunnen we infecties door voedsel beter bestrijden.


 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/meer-mensen-ziek-door-voedsel-uit-eigen-keuken
Originele titel: Meer mensen ziek door voedsel uit eigen keuken
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-10-04

Relevante artikelen ...

Het is weer paddenstoelentijd Gemiddeld twintig mensen lopen jaarlijks in ons land een vergiftiging op door de consumptie van paddenstoelen Het is weer paddenstoelentijd. Dat leve... Anders Sat, 15 Oct 2022, 13:24:24
Novavax is breed inzetbaar Op 1 september 2022 heeft het EMA Novavax als herhaalprik geregistreerd voor volwassenen vanaf 18 jaar Novavax kan ingezet worden als herhaalprik v... Anders Mon, 10 Oct 2022, 12:46:48
Voor omwonenden kunnen bestrijdingsmiddelen schadelijk voor de gezondheid zijn Het is haalbaar en zinvol om onderzoek te doen naar gezondheidseffecten door bestrijdingsmiddelen Bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor de... Anders Thu, 06 Oct 2022, 14:14:22
SMA toegevoegd bij de hielprik Vanaf 1 juni 2022 op 26 ziekten getest bij hielprik Vanaf 1 juni 2022 worden pasgeborenen in Nederland via de hielprik ook getest op spinale musculai... Anders Thu, 19 May 2022, 17:56:26
Waarschuwing voor erectiestimulerende honing In deze kruidenpasta met honing is sildenafil gevonden, een stof die alleen door artsen mag worden voorgeschreven De Nederlandse Voedsel- en Warenaut... Anders Wed, 06 Apr 2022, 18:15:54
Vanaf 25 maart Booster Janssen mogelijk Het is belangrijk dat mensen zo goed mogelijk beschermd zijn tegen ernstige ziekte en sterfte als gevolg van een COVID-19-besmetting Mensen die vanwe... Anders Wed, 23 Mar 2022, 07:19:51

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com