(advertentie)

In 2016 zijn meer uitbraken van voedselinfecties en vergiftigingen geregistreerd dan in 2015.

Of dat komt doordat er daadwerkelijk meer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn gedaan is niet bekend. Belangrijkste veroorzaker van voedselgerelateerde uitbraken blijft het Norovirus. Dit blijkt uit een analyse van de geregistreerde uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen in 2016.

In 2016 zijn in totaal 594 uitbraken gemeld met 2731 zieken. Het jaar ervoor waren dat 406 gemelde uitbraken met 1850 zieken. Net als in voorgaande jaren is het Norovirus de belangrijkste veroorzaker van voedselinfecties, gevolgd door Salmonella en Campylobacter.

Analyse registraties

Uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen worden geregistreerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en GGD-en (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdiensten). Zij registreren en onderzoeken deze uitbraken om meer zieken en uitbraken te voorkomen. De NVWA onderzoekt het voedsel en de plaats waar het wordt bereid. De GGD richt zich op de personen die hebben blootgestaan aan besmet voedsel en probeert via hen de mogelijke bronnen te herleiden.

Het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM voegt de meldingen van beide instanties samen en analyseert ze als een geheel. Deze analyse levert inzicht op in oorzaken van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, de mate waarin ze voorkomen en mogelijke veranderingen hierin door de jaren heen. Deze inzichten helpen bij het bestrijden van voedselgerelateerde uitbraken.

Hygiënische maatregelen

Veel van deze voedselinfecties en -vergiftigingen ontstaan in de eigen keuken en zijn te voorkomen door meer aandacht te besteden aan voedselveiligheid. Naast hygiënische maatregelen, zoals handenwassen voor etensbereiding, is het belangrijk ‘kruisbesmetting’ te voorkomen. Hiervoor is het van belang in de keuken verschillende snijplanken en messen te gebruiken voor rauw en gaar voedsel.

Bron: RIVM

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2020-02-24

Relevante artikelen ...

Griepsurveillance uitgebreid met de monitoring van het coronavirus Het is belangrijk om te starten met het monitoren van het nieuwe coronavirus voordat het virus daadwerkelijk in Nederland circuleert In China is er e... Acute zorg Mon, 10 Feb 2020, 11:24:51
Terughoudendheid met de invoering van waterpokkenvaccinatie Er zijn legitieme redenen om nog te wachten met het vaccineren van kinderen tegen waterpokken ‘We moeten terughoudend zijn met de invoering van water... Acute zorg Wed, 13 Nov 2019, 11:53:25
Spoedeisende hulp op tijd bereikbaar Dit percentage van 99,8 % binnen de 45 minuten is gelijk aan vorig jaar 99,8% van de inwoners van Nederland kan binnen 45 minuten per ambulance naar ... Acute zorg Fri, 12 Jul 2019, 18:59:51
Tweesplitsing in het aantal tekenbeetmeldingen Deze week is het de week van de teek, omdat in april meestal het tekenseizoen start Tijdens het bijzonder warme en droge weer in 2018 zagen onderzo... Acute zorg Mon, 15 Apr 2019, 12:58:58
Toename tuberculosepatiënten in Nederland Het grootste deel van de Nederlandse tbc-patiënten komt uit landen waar tuberculose veel voorkomt In 2018 waren er 806 tbc tuberculose -patiënten in ... Acute zorg Tue, 19 Mar 2019, 21:20:06
Nieuw vaccin tegen gordelroos op de markt gekomen De Gezondheidsraad bereidt daarom opnieuw een advies voor over gordelroosvaccinatie bij ouderen Gordelroos is een infectieziekte die vooral voorkomt ... Acute zorg Tue, 15 Jan 2019, 16:30:39

(advertentie)