Internationale samenwerking belangrijk thema in Staat van Zoönosen 2019

Het rapport ‘Staat van Zoönosen 2019’ geeft een overzicht van de belangrijkste zoönosen die in Nederland voorkomen. Zoönosen zijn infectieziekten die van dier op mens kunnen worden overgedragen. Daarnaast beschrijft het themahoofdstuk hoe landen en organisaties in de grensregio’s, binnen Europa en wereldwijd samenwerken om zoönosen te bestrijden.

Papegaaienziekte
Er waren in 2019 meer meldingen van mensen met papegaaienziekte, ook wel psittacose of ornithose genoemd, dan vorige jaren. In totaal zijn er 91 meldingen binnengekomen. In 2018 waren dat 64 meldingen en in 2017 52 meldingen. De ziekteverwekker, Chlamydia psittaci, kan door vogels op mensen worden overgedragen. Dat gebeurt meestal via thuisgehouden vogels. De toename is waarschijnlijk ook voor een deel toe te schrijven  aan besmetting via in het wild levende vogels. Geïnfecteerde mensen kunnen  griepachtige klachten krijgen met koorts, hevige hoofdpijn, spierpijn, hoesten, rillerigheid en zweten. In ernstigere gevallen kan een longontsteking ontstaan.

Hazenpest
In 2019 is bij zes hazen hazenpest (tularemie) aangetoond. De hazen kwamen uit gebieden in Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht. Het betreft vijf regio’s waar hazenpest niet is eerder vastgesteld. Artsen en laboratoria zijn sinds november 2016 verplicht om hazenpest te melden. De ziekte komt bij mensen weinig voor; in 2019 zijn vier meldingen binnengekomen. Mensen krijgen meestal zweren op de huid nadat ze contact hadden met besmette karkassen van dieren. Ook na een beet van een besmet insect kan je de ziekte krijgen. Andere mogelijke klachten zijn een oogontsteking, opgezwollen lymfeklieren, buikklachten/diarree, of een longontsteking.

De Staat van Zoönosen
De Staat van Zoönosen komt elk jaar uit en is een gezamenlijke uitgave van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ) in samenwerking met verschillende partners. Het rapport biedt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en trends op het gebied van zoönosen in Nederland.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Internationale samenwerking belangrijk thema in Staat van Zoönosen 2019
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 08 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!