Mesalazine is een geneesmiddel dat ontstekingen in de darm remt

Bijwerkingencentrum Lareb heeft twee meldingen ontvangen van nierstenen bij gebruik van mesalazine. Wat er in de stenen zat, is niet vermeld. Uit analyse van meldingen uit andere landen blijkt dat bij gebruik van mesalazine, nierstenen met de stof mesalazine kunnen ontstaan.

Mesalazine is een geneesmiddel dat ontstekingen in de darm remt. Het wordt gebruikt bij de inflammatoire darmziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Nierstenen kunnen ontstaan in de urinewegen door het kristallisatie van verschillende stoffen. Ze kunnen optreden bij inflammatoire darmziekten. Door ontstekingen in de darm kan de opname van stoffen uit de darm niet goed zijn. Daardoor kunnen nierstenen ontstaan.

In Europa zijn tientallen meldingen bekend van nierstenen bij gebruik van mesalazine. Bij de meeste meldingen werd niet vermeld welke stoffen in de stenen zaten. Daardoor is niet duidelijk waardoor de stenen zijn ontstaan. Maar bij vier patiënten bleek bij onderzoek van de stenen dat er het geneesmiddel mesalazine in zat. Bij twee patiënten bestonden de stenen voor 100% uit mesalazine.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vraagt daarom het bedrijf om de bijwerking nierstenen nauw te monitoren in het volgende periodiek veiligheidsrapport (PSUR) van mesalazine.

Lees hier de analyse van de meldingen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Nierstenen door kristallisatie mesalazine mogelijk
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 14 feb 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!