Chronische buikpijn en diarree komen veel voor bij kinderen in de huisartsenpraktijk

Onderzoekers Gea Holtman en Marjolein Berger van de afdeling Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde in het UMCG hebben €500.000 subsidie van ZonMw ontvangen. Met dit geld gaan zij onderzoeken of een snel-test naar een eiwit die vrijkomt in de darmen als er een ontsteking is (calprotectine), de huisarts helpt om bij kinderen het onderscheid te maken tussen functionele buikklachten en een chronische darmontsteking.

Chronische buikpijn en diarree komen veel voor bij kinderen in de huisartsenpraktijk. Vaak zijn de klachten functioneel. Dit betekent dat ze niet veroorzaakt worden door een afwijking in de organen, zoals een chronische darmontsteking (ziekte van Crohn of colitis ulcerosa). De huisarts kan niet gemakkelijk onderscheid maken tussen functionele klachten en een chronische darmontsteking, omdat de klachten op elkaar lijken. Hierdoor worden veel kinderen verwezen naar het ziekenhuis voor verdere diagnostiek; dat is belastend voor de kinderen en hun ouders.

Sneltest
In dit onderzoek neemt de patiënt ontlasting mee naar de huisarts. Deze ontlasting wordt gemengd met een bufferoplossing en dit kan in een test-apparaat worden geplaatst. Binnen 15 minuten is vervolgens de uitslag bekend. Kinderen met een chronische darmontsteking hebben een hogere waarde van calprotectine dan kinderen met functionele buikklachten, die geen ontsteking in de darm hebben.

Over het onderzoek
In dit onderzoek gaat de helft van de huisartsen de snel-test gaan gebruiken en de andere helft niet. Het onderzoek moet uitwijzen of de snel-test het aantal verwijzingen zal verminderen, zonder een kind met chronische darmontsteking te missen. In totaal gaan 154 huisartspraktijken meedoen aan het onderzoek. Er zijn iets meer dan 400 kinderen als deelnemer nodig. Het onderzoek duurt vier jaar en start in januari 2019.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Subsidie om diagnostiek bij kinderen met buikpijn in de huisartsenpraktijk te verbeteren
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 26 nov 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!