In de gewijzigde WGBO wordt de bewaarplicht voor medische dossiers verlengd van vijftien naar twintig jaar

Het medisch dossier dient gedurende twintig jaren, gerekend vanaf het tijdstip waarop de laatste wijziging in het dossier heeft plaatsgevonden, bewaard te worden. Dat staat in het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Deze wetswijziging is als hamerstuk door de Eerste Kamer aangenomen.

In de gewijzigde WGBO wordt de bewaarplicht voor medische dossiers verlengd van vijftien naar twintig jaar. Tevens is nu ook het inzagerecht in het medisch dossier van een overleden patiënt wettelijk geregeld. Zo kan inzage worden verleend indien de overleden patiënt bij leven toestemming heeft verleend en deze toestemming schriftelijk of elektronisch is vastgelegd. Daarnaast is er ruimer inzagerecht wanneer er sprake is van een medische fout en indien de nabestaande een zwaarwegend belang heeft. Deze wijzigingen treden waarschijnlijk op 1 januari 2020 in werking.

Lees de wetswijziging


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bewaartermijn van het medisch dossier van vijftien naar twintig jaar
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 24 jul 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!