In de gewijzigde WGBO wordt de bewaarplicht voor medische dossiers verlengd van vijftien naar twintig jaar

Het medisch dossier dient gedurende twintig jaren, gerekend vanaf het tijdstip waarop de laatste wijziging in het dossier heeft plaatsgevonden, bewaard te worden. Dat staat in het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Deze wetswijziging is als hamerstuk door de Eerste Kamer aangenomen.

In de gewijzigde WGBO wordt de bewaarplicht voor medische dossiers verlengd van vijftien naar twintig jaar. Tevens is nu ook het inzagerecht in het medisch dossier van een overleden patiënt wettelijk geregeld. Zo kan inzage worden verleend indien de overleden patiënt bij leven toestemming heeft verleend en deze toestemming schriftelijk of elektronisch is vastgelegd. Daarnaast is er ruimer inzagerecht wanneer er sprake is van een medische fout en indien de nabestaande een zwaarwegend belang heeft. Deze wijzigingen treden waarschijnlijk op 1 januari 2020 in werking.

Lees de wetswijziging

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : KNMP
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.knmp.nl/actueel/nieuws/nieuws-2019/bewaartermijn-van-het-medisch-dossier-van-vijftien-naar-twintig-jaar
Originele titel: Bewaartermijn van het medisch dossier van vijftien naar twintig jaar
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2019-07-24


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com