Nederlands grootste goededoelenevenement dit jaar digitaal – Alpe d’HuZes special edition steekt een hart onder de riem van kankerpatiënten

Nederlands grootste goededoelenevenement dit jaar digitaal – Alpe d’HuZes special edition steekt een hart onder de riem van kankerpatiënten. Alpe d’HuZes maakt 7,2 miljoen euro over naar het Alpe d’HuZes/KWF-fonds. Dat is in overleg met KWF Kankerbestrijding besloten en werd vanochtend vroeg bekendgemaakt bij de start van Alpe d’HuZes special edition.

Het bedrag is tot nu toe ingezameld door de deelnemers aan de 15e editie van Alpe d’HuZes, die vanwege het coronavirus is verschoven naar 2021. Door het geld nu over te maken, en niet pas na afloop van de jubileumeditie volgend jaar, blijft Alpe d’HuZes nieuwe onderzoeksprojecten mogelijk maken en valt het onderzoek naar kanker niet stil.

“Juist nu, nu het coronavirus alles en iedereen raakt, ook de strijd tegen kanker, is het belangrijk dat kankerpatiënten gesteund worden”, zegt Jan Kouwenhoven, voorzitter van Alpe d’HuZes. “Kanker is al jaren doodsoorzaak nummer één in Nederland1) en stopt niet door corona. Opgeven is voor ons geen optie, daarom gaan we door.”

Alpe d’HuZes is als een diamant: een onverwoestbaar goededoelenevenement, omdat we geloven in een wereld waarin niemand meer doodgaat aan kanker. En die diamant laten we schitteren. Tegen de achtergrond van ruim tweeduizend brandende kaarsen, klonk, zoals altijd, om half 5 in de ochtend op Landgoed Hemmen, gelegen tussen Tiel en Arnhem, het startschot voor Alpe d’HuZes special edition; een (virtuele) toer door Nederland die in het teken staat van
bezinnen en herdenken, herinneren, strijden, onderzoeken, het leven vieren en samen klimmen.

De special edition wordt ondersteund door Maarten Peters, onder meer bekend van het Alpe d’HuZes-lied Dichter bij de hemel kom ik niet. Hij zal op meerdere plekken mensen toezingen die geraakt zijn door kanker. In lijn met de traditionele ‘saamhorigheidsklim’ op elke Alpe d’HuZes-koersdag wordt ’s avonds de dag afgesloten met een virtuele klim van de Franse alp.

Alpe d’HuZes: een niet weg te denken actie voor het financieren van kankeronderzoek
Sinds de eerste editie in 2006 is Alpe d'HuZes uitgegroeid tot het grootste fondsenwervende evenement van Nederland. Uniek hierbij is dat het evenement volledig wordt georganiseerd door vrijwilligers en dat iedere bij elkaar gefietst en gelopen euro voor 100 procent naar kankeronderzoek gaat.In 2019 namen ruim 4.300 mensen deel aan de veertiende editie van Alpe d’HuZes en haalden zij bijna 12 miljoen euro op. Het evenement heeft vorig jaar 28 nieuwe
onderzoeksprojecten mogelijk gemaakt. De onderzoeken beslaan de gehele breedte van kankerbestrijding. Van het gebruik van kunstmatige intelligentie voor een betere opsporing van kanker tot opereren met behulp van fluorescerende stoffen en van borstkanker2) tot neuroblastoom3).

Dit jaar zou het maximumaantal van 5.000 deelnemers de Alpe d’Huez beklimmen om daarmee zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Inclusief alle supporters en vrijwilligers verwachtte de organisatie tijdens het evenement ongeveer 15.000 mensen op de Franse alp. De 15e editie van Alpe d’HuZes vindt nu plaats op 3 juni 2021 en is – zoals altijd – onderdeel van een hele koersweek, van 30 mei tot en met 4 juni 2021.

1) “Kanker oorzaak van 3 op de 10 sterfgevallen” (bron: CBS).
2) Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. De ziekte komt het meest voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar (bron: www.kanker.nl).
3) Neuroblastoom is kanker van het onwillekeurige zenuwstelsel en komt alleen bij kinderen voor. Elk jaar krijgen ongeveer 30 kinderen in Nederland de diagnose neuroblastoom. Bijna alle kinderen zijn jonger dan zes jaar (bron: www.vokk.nl).

Over Alpe d’HuZes: opgeven is geen optie
Alpe d’HuZes is een uniek sportief evenement waarbij tot 5.000 fietsers, hardlopers en wandelaars op één dag maximaal zes keer de Alpe d’Huez beklimmen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker.

Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ beklimmen deelnemers op 3 juni 2021 voor de vijftiende keer de 21 bochten van de Alpe d’Huez. De koersdag is altijd op de eerste donderdag van juni en maakt deel uit van een hele koersweek, waar een jaar lang naartoe wordt gewerkt. Een bijzondere week vol saamhorigheid en waarin kanker voor iedereen bespreekbaar wordt gemaakt.

Het evenement wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd en iedere bij elkaar gefietste en gelopen euro gaat voor 100 procent naar kankeronderzoek. Alpe d’HuZes is het grootste fondsenwervende evenement van Nederland. Meer informatie: www.opgevenisgeenoptie.nl

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Peter van Boesschoten / Alpe d’HuZes
Fotograaf of fotobureau: : Alpe d’HuZes
Bron bij dit artikel: : Alpe d’HuZes
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/
Originele titel: Deelnemers Alpe d’HuZes zamelen ruim 7 miljoen in voor kankeronderzoek
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2020-06-04


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com