Het geld is in 2019 tijdens de 14e editie van Alpe d’HuZes bij elkaar gewandeld, hardgelopen en gefietst

Mensen met uitgezaaide kanker leven steeds langer. Je weet dat je aan de ziekte komt te overlijden, alleen niet wanneer. Hoe ga je om met deze enorme onzekerheid? Welke rol spelen bacteriën bij het uitzaaien van darmkanker? Hoe kun je de natuurlijke afweerreactie van het lichaam tegen kankercellen verder stimuleren? Dankzij ruim 4.300 Alpe d’HuZes-deelnemers ontvangen 19 onderzoeksgroepen in totaal bijna 9,5 miljoen euro om deze en andere vragen te beantwoorden. Onderzoeken die bijdragen aan de genezing van kanker en aan een betere kwaliteit van leven voor (ex-)kankerpatiënten.

Het geld is in 2019 tijdens de 14e editie van Alpe d’HuZes bij elkaar gewandeld, hardgelopen en gefietst. Het resterende bedrag wordt, samen met de 7,2 miljoen euro die eerder dit jaar tijdens een speciale editie in Nederland werd opgehaald, besteed bij de eerstvolgende toekenningsronde rond de jaarwisseling.

Opgeven is geen optie
“Ik ben bijzonder trots op onze deelnemers, vrijwilligers en sponsoren die Alpe d’HuZes mogelijk maken. Al jarenlang geven zij het Nederlands kankeronderzoek een krachtige impuls”, aldus George Coppens, interim-voorzitter van Alpe d’HuZes. “Ook nu, nu het coronavirus alles en iedereen raakt, ook de strijd tegen kanker, zorgen zij ervoor dat het onderzoek naar kanker niet stilvalt.”

“Met de eerste golf begin dit jaar zagen we dat de zorg voor mensen met kanker enorm heeft geleden onder de coronacrisis. Het aantal diagnoses was enkele tientallen procenten minder dan normaal doordat minder mensen naar de huisarts gingen en er wekenlang geen preventieve onderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker zijn uitgevoerd, behandelingen zijn uitgesteld en er ging minder geld naar wetenschappelijk kankeronderzoek”, vervolgt Coppens. “We zien dat de reguliere zorg nu flink wordt teruggeschroefd. Ik vrees dat zich een stille ramp voltrekt voor mensen met een levensbedreigende ziekte zoals kanker. Dat mogen we niet laten gebeuren. Opgeven is geen optie.”

Alpe d’HuZes: een niet weg te denken evenement voor het financieren van kankeronderzoek
In 2019 stierven 45 duizend mensen in Nederland aan kanker. Oftewel een op de drie mensen – 29,6 procent – die vorig jaar in ons land zijn overleden. Kanker is hiermee al jaren doodsoorzaak nummer één in Nederland.1)

Sinds de eerste editie in 2006 is Alpe d'HuZes uitgegroeid tot het grootste fondsenwervende evenement van Nederland. Uniek hierbij is dat het evenement volledig wordt georganiseerd door vrijwilligers en dat iedere bij elkaar gefietste en gelopen euro voor 100 procent naar kankeronderzoek gaat.

Onderzoek naar behandeling van kanker en beter leven met kanker
In deze toekenningsronde worden 19 onderzoeksprojecten gefinancierd naar de behandeling van kanker en naar een beter leven mét kanker.

Bijna 3,3 miljoen euro is toegekend als stimulans aan 6 jonge talentvolle onderzoekers, ruim 800.000 euro aan 4 hoogrisicoprojecten om extra kansen te creëren voor baanbrekende ideeën en ruim 4,4 miljoen euro als financieel ‘duwtje in de rug’ aan 8 projecten om kennisbenutting van onderzoeksresultaten te versnellen, zodat ze ten goede komen aan de patiënt. Ook ontvangt een consortium bestaande uit onderzoekers van het LUMC, het UMC Groningen, Maastricht UMC+ en het Zuyderland ziekenhuis (in Sittard-Geleen en Heerlen) bijna 1 miljoen euro om onderzoek te doen naar de totstandkoming van individuele behandelplannen voor kankerpatiënten.

“Omdat de kwaliteit van een individueel behandelplan sterk varieert, onderzoeken we een methode om de totstandkoming van een behandelplan te standaardiseren”, zegt dr. Lieke Welling, oncologisch chirurg en Chief Medical Information Officer in het LUMC. “Door in het zorgproces betere informatie beschikbaar te maken over behandelopties, de algemene gezondheidstoestand en de doelen en voorkeuren van een patiënt hopen we vaker ‘behandeling op maat’ te kunnen leveren.”

De diverse projecten gaan in 2021 van start en worden geleid door onderzoekers van het Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoek (in Amsterdam), het Helen Dowling Instituut (in Bilthoven), het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC; in Leiden), het Radboudumc en de Radboud Universiteit (in Nijmegen), Maastricht UMC+ (in Maastricht), Erasmus MC (in Rotterdam), en het Hubrecht Instituut en Utrecht UMC (in Utrecht).

Voor zorgvuldige toewijzing van de gelden werkt Alpe d’HuZes nauw samen met KWF Kankerbestrijding. De toekenningen zijn onderdeel van de recente financieringsronde van KWF. Daarin werd in totaal 27 miljoen euro toegekend aan Nederlands kankeronderzoek.

1) “54 procent sterfgevallen in 2019 door kanker of hart- en vaatziekten” (bron: CBS) https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/27/54-procent-sterfgevallen-in-2019-door-kanker-of-hart-en-vaatziekten

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Stichting Alpe d'HuZes / Peter van Boesschoten
Fotograaf of fotobureau: : Vera Gemmink
Bron bij dit artikel: : Stichting Alpe d'HuZes
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/
Originele titel: Deelnemers Alpe d’HuZes maken 19 nieuwe kankeronderzoeken mogelijk
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2020-10-28

Relevante artikelen ...

Coronahulp in Nederland blijft voorlopig nodig! Hoewel het besmettingsaantal momenteel laag ligt, blijft hulp voorlopig hard nodig Meer dan 130.000 voedselkaarten, ruim 30.000 telefoontjes en ontel... Anders Thu, 03 Jun 2021, 11:58:17
Kankerpatiënt en familie weer dichtbij elkaar Nieuw Familiehuis Daniel den Hoed tegenover Erasmus MC heeft haar deuren geopendWoensdag 5 mei zijn de eerste gasten ontvangen in het nieuwe Fami... Anders Thu, 06 May 2021, 12:21:28
Familiehuis Daniel den Hoed opent haar deuren De capaciteit van het Familiehuis is ruim verdubbeld: van 13 gastenkamers op de oude locatie naar 30 gastenkamers Rachel Maréchal, directeur van he... Anders Wed, 28 Apr 2021, 07:23:40
Zorgsectoren zijn voorbereid op vergaande scenario’s coronapandemie Fase-3 wordt landelijk afgekondigd als de druk op de zorg door het oplopende aantal Covid- patiënten zo groot is Mocht zich een kritieke situatie voo... Anders Wed, 24 Mar 2021, 11:18:45
Reumatoloog moet meekijken bij medicatie afbouw Afbouwen van medicatie dient wel altijd goed te worden begeleid door de reumatoloog Patiënten met reumatoïde artritis die minimaal zes maanden nauwel... Anders Sat, 06 Mar 2021, 19:46:15
Nieuw telefoonnummer 088 0767 000 voor de luisterlijn Het nummer is dag en nacht bereikbaar voor mensen die nergens met hun verhaal terechtkunnen Vanaf nu is de Luisterlijn bereikbaar via het nieuwe tele... Anders Wed, 03 Mar 2021, 06:43:12