Door de opbrengst zijn 28 nieuwe onderzoeksprojecten mogelijk gemaakt

Alpe d’HuZes heeft afgelopen jaar 11.948.177 euro opgebracht voor onderzoek naar kanker, blijkt bij de publicatie van het jaarverslag 2018/2019. De opbrengst is ruim een half miljoen meer dan de editie van 2018 en maakt Alpe d’HuZes wederom het grootste fondsenwervende evenement van Nederland. Door de opbrengst zijn 28 nieuwe onderzoeksprojecten mogelijk gemaakt.

“Ik kijk terug op een goed jaar en ben trots op de inzet van alle deelnemers, vrijwilligers en sponsoren die Alpe d’HuZes mogelijk maken. Wat mij enorm is bijgebleven is de motivatie van mensen om de berg te beklimmen. Het leveren van de sportieve prestatie is belangrijk, maar een nog belangrijkere drijfveer is bijvoorbeeld het steunen of herdenken van een geliefde, of het afsluiten van een eigen ziekteproces en vertrouwen terugwinnen in jezelf”, zegt Jan Kouwenhoven, voorzitter van Alpe d’HuZes.

“Het is fantastisch om de goede lijn van afgelopen jaren door te zetten en de voortekenen voor de komende editie zijn gunstig en overtreffen onze verwachtingen. De enorme belangstelling voor Alpe d’HuZes geeft een extra boost aan de inzet van onze vrijwilligers om ook dit jaar weer een mooi en professioneel evenement te organiseren. Met hen kijk ik ernaar uit om van Alpe d’HuZes 2020 een groot succes te maken.”

Door nagekomen donaties en lager uitgevallen kosten voor het evenement1) is de totaalopbrengst van 2019 hoger dan het bedrag dat direct na afloop van het evenement in juni bekend is gemaakt.

28 nieuwe kankeronderzoeken
Uniek aan Alpe d’HuZes is dat het evenement volledig wordt georganiseerd door vrijwilligers en dat iedere gedoneerde euro voor 100 procent naar kankeronderzoek gaat. In 2019 is 11,6 miljoen euro toegekend aan 28 nieuwe onderzoeksprojecten. Het resterende bedrag wordt besteed bij de eerstvolgende toekenningsronde in 2020. De onderzoeken beslaan de gehele breedte van kankerbestrijding. Van het gebruik van kunstmatige intelligentie voor een betere opsporing van kanker tot opereren met behulp van fluorescerende stoffen en van borstkanker2) tot neuroblastoom3).

6,2 miljoen euro is toegekend als stimulans aan 12 jonge, talentvolle onderzoekers, 1,4 miljoen euro aan 9 hoogrisicoprojecten om extra kansen te creëren voor baanbrekende ideeën en 4 miljoen euro als financieel ‘duwtje in de rug’ aan 7 projecten om kennisbenutting van onderzoeksresultaten te versnellen zodat ze ten goede komen aan de patiënt.

Voor zorgvuldige toewijzing van de gelden werkt Alpe d’HuZes nauw samen met KWF Kankerbestrijding.

Alpe d’HuZes 2020: inschrijflimiet bereikt, teller ruim boven zes miljoen euro
Op 4 juni vindt de vijftiende editie van Alpe d’HuZes plaats. Het maximumaantal van 5000 mensen heeft zich ingeschreven om die dag tot maximaal zes keer de Alpe d’Huez fietsend, hardlopend of wandelend te beklimmen en daarmee zoveel mogelijk geld voor kankeronderzoek op te halen. Inclusief supporters en vrijwilligers die Alpe d’HuZes mogelijk maken, verwacht de organisatie tijdens het evenement ongeveer 15.000 mensen op de Franse alp. Inmiddels hebben de deelnemers al meer dan zes miljoen euro ingezameld. Dat is bijna twee miljoen euro meer dan vorig jaar rond deze tijd.

1) De kosten voor het evenement worden betaald uit de inschrijfgelden van de deelnemers en verkoopresultaat van merchandise, catering, kaarsen en liftpassen tijdens de koersweek. Ook wordt het evenement ondersteund door sponsoren (financieel en/of in natura). Alpe d’HuZes voert een stringent financieel beleid en een eventueel surplus komt ten goede aan kankeronderzoek. Alpe d’HuZes is een 100% vrijwilligersorganisatie. Niemand, van beveiliger of cateraar tot arts of bestuursvoorzitter, ontvangt een vergoeding voor z’n werkzaamheden.

2) Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. De ziekte komt het meest voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar (bron: www.kanker.nl).

3) Neuroblastoom is kanker van het onwillekeurige zenuwstelsel en komt alleen bij kinderen voor. Elk jaar krijgen ongeveer 30 kinderen in Nederland de diagnose neuroblastoom. Bijna alle kinderen zijn jonger dan zes jaar (bron: www.vokk.nl).

Over Alpe d’HuZes: opgeven is geen optie
Alpe d’HuZes is een uniek sportief evenement waarbij tot 5000 fietsers, hardlopers en wandelaars op één dag maximaal zes keer de Alpe d’Huez beklimmen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker.

De koersdag is altijd op de eerste donderdag van juni en maakt deel uit van een hele koersweek, waar een jaarlang naartoe wordt gewerkt. Een bijzondere week vol saamhorigheid en waarin kanker voor iedereen bespreekbaar wordt gemaakt.

Het evenement wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd en iedere bij elkaar gefietste en gelopen euro gaat voor 100% naar kankeronderzoek. Alpe d’HuZes is het grootste fondsenwervende evenement van Nederland.

Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ beklimmen deelnemers op 4 juni 2020 voor de vijftiende keer de 21 bochten van de Alpe d’Huez. Meer informatie: www.opgevenisgeenoptie.nl

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : Marco van Ammers
Bron bij dit artikel: : Peter van Boesschoten / Alpe d’HuZes
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/
Originele titel: Resultaat Alpe d’HuZes in 2019: bijna 12 miljoen euro opgehaald, 28 nieuwe kankeronderzoeken gefinancierd
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2020-03-05

Relevante artikelen ...

Zoektocht naar stofjes die uitzaaiingen huidkanker voorspellen Onderzoekers zijn op zoek naar biomarkers die kunnen voorspellen welke huidkankers grote kans hebben om uit te zaaien Dermatoloog dr. Marlies Wakkee ... Wetenschap & onderwijs Sat, 17 Dec 2022, 19:45:18
Hulp gevraagd om resistente bacterie te stoppen De onderzoekers maken zich zorgen over de snelle verspreiding van de resistente Pseudomas-bacterie Onderzoekers van het Erasmus MC zoeken Rotterdamme... Wetenschap & onderwijs Sun, 02 Oct 2022, 07:36:51
Onderzoek kunnen darmbacteriën worden benut tegen kanker Heeft de darmflora een effect op kankertherapie Health~Holland heeft bijna € 800.000 toegekend aan een publiek-privaat samenwerkingsverband van het U... Wetenschap & onderwijs Wed, 21 Sep 2022, 18:19:55
Subsidie voor onderzoek om behandeling van mondkanker te verbeteren Een deel van de mensen met mondkanker heeft bij diagnose uitzaaiingen in de lymfeklieren in de hals Prof. Remco de Bree en dr. Marielle Philippens va... Wetenschap & onderwijs Thu, 26 May 2022, 12:43:10
Speciaal programma ontwikkeld waarmee kanker beter het hoofd geboden kan worden Na een geslaagde pilot, zoeken de onderzoekers meer deelnemers Het Erasmus MC heeft voor mensen met gevorderde kanker en naasten een speciaal progr... Wetenschap & onderwijs Mon, 25 Apr 2022, 10:29:58
Subsidie voor studie naar zeldzame bijniertumoren Bijnierschorskanker (ACC) is een zeldzame, maar agressieve vorm van kanker De afdeling Interne Geneeskunde heeft van de Josephine Nefkens Stichting e... Wetenschap & onderwijs Thu, 23 Dec 2021, 14:10:28

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com