Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat

Is gebruik van airconditioning en ventilatoren in tijden van corona veilig? Hoe zorg je bij hoge temperaturen voor verkoeling, ventilatie en voorkom je verspreiding van het virus? Het RIVM heeft de richtlijn Ventilatie en COVID-19 op 7 augustus 2020 aangepast.

Een belangrijke vraag voor veel zorgorganisaties is of het in deze coronatijd verstandig is om een airconditioningsysteem of een ventilator te gebruiken. De richtlijn 'Ventilatie en COVID-19' van het RIVM schrijft: er zijn systemen, zoals airconditioning, die lucht in één gemeenschappelijke ruimte recirculeren.

De lucht in de ruimte wordt aangezogen en – al dan niet na gekoeld te zijn – weer in dezelfde ruimte gebracht. Bij dit proces wordt de lucht niet ververst. Hierbij is verspreiding van zowel druppels als eventuele aerosolen verder dan 1,5 meter niet uit te sluiten. Hoewel bewijs daarvoor nog ontbreekt. Dit is vooral in ruimtes waar onvoldoende luchtverversing (ventilatie) plaatsvindt.

Aanpassing richtlijn per 7 augustus 2020
Per 7 augustus 2020 heeft het RIVM de bestaande richtlijn Ventilatie en COVID-19 aangepast op dit punt:

Uit voorzorg wordt geadviseerd om recirculatie binnen één ruimte waar meerdere personen gedurende langere tijd bij elkaar zijn zo veel mogelijk te vermijden en de lucht voldoende te verversen.

Recirculatie van lucht binnen een ruimte dient voor koeling (of voor verwarming). Deze koeling is in de zomerperiode noodzakelijk, zeker als de temperatuur niet met andere middelen te beheersen is. Belangrijk is: àls je de recirculatie in deze hitteperiode uitzet, zorg dan voor voldoende frisse (en koele) lucht. In woningen of ruimtes waar 1 persoon werkt of verblijft kunnen (zwenk)ventilatoren en mobiele airco’s wel veilig worden gebruikt.

Bekijk de volledige richtlijn over ventilatie en COVID-19 en vragen en antwoorden over hitte en corona op de website van het RIVM.

Waarom is ventilatie belangrijk? 
Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. Ook tijdens hitte en juist in deze coronatijd. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten zorg je voor continue ventilatie. Door ramen en deuren te openen als het buiten koeler is dan binnen, kan er extra geventileerd worden. Ventileer ook de slaapkamer. Uiteraard kun je ook, als dat mogelijk is, buiten in de schaduw verkoeling zoeken als het binnen te warm wordt. Dus: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Zorg voor Beter
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorg voor Beter
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Richtlijn ventilatie en COVID-19 aangepast
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 18 aug 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!