Door de maatregelen worden zorgaanbieders gedwongen tot ingewikkelde keuzes.

Nederland maakt een ongekende gezondheidszorg-crisis door in verband met het COVID-19 virus. Tijdens deze crisis vervult de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) haar rol op andere manieren dan gebruikelijk. Door de maatregelen, de beperkte beschermingsmiddelen en het grote aantal zieken worden zorgaanbieders gedwongen tot ingewikkelde keuzes.

De inspectie hanteert als lijn dat zorgaanbieders in deze crisissituatie de ruimte hebben om de zorg op afwijkende manieren te organiseren, mits hierbij het bieden van veilige en verantwoorde zorg voorop staat. De professionele afweging moet navolgbaar zijn en worden vastgelegd. De bestuurder is en blijft hier eindverantwoordelijk voor.

Wat doet de inspectie tijdens deze COVID-19-crisis?
We houden in deze moeilijke omstandigheden contact met iedereen die zorg verleent, of dit nu vanuit een organisatie of als zelfstandige gebeurt. Daarbij gaan we in overleg als het niet lukt om te handelen conform de reguliere afspraken. We zijn bereikbaar via ons Meldpunt voor zorgprofessionals of het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) voor burgers.

De inspectie spreekt met (koepels van) zorgaanbieders, jeugdzorgaanbieders, fabrikanten, professionals, patiënten en andere betrokkenen en verzamelt daarbij informatie over knelpunten op het gebied van kwaliteit en veiligheid van zorg en continuïteit van zorg. Aangevuld met de signalen die de inspectie van het Meldpunt en LMZ ontvangt, vormt de inspectie zich een beeld van de situatie. Ook kan de inspectie aandacht vragen voor bepaalde onderwerpen die spelen bij de diverse betrokkenen in deze crisis.

Wij stimuleren zorgaanbieders, fabrikanten en andere betrokkenen om maatregelen te treffen en maatregelen op te volgen, die in lijn liggen met de meest actuele coronabeleidslijn vanuit het kabinet en de Europese Commissie.

We zien dat professionals in de zorg zich iedere dag inspannen om, gegeven de huidige situatie, de juiste zorg te verlenen, ook als dat betekent dat het op andere manieren moet dan gebruikelijk is. De inspectie houdt hier rekening mee bij haar toezicht, zowel nu als in de periode na de crisis. Gemaakte keuzes moeten echter wel uitlegbaar zijn en worden vastgelegd.

Daarbij blijft het noodzakelijk om veilige en verantwoorde zorg te verlenen, zelfs in situaties waar bewust tijdelijk met minder hoge kwaliteitsstandaarden wordt gewerkt.

Tegelijkertijd blijft het onze taak om in te grijpen en op te treden bij onveilige, schrijnende of anderszins onaanvaardbare situaties. Ook tijdens deze crisis. In die situaties blijven we, met inachtneming van de RIVM-richtlijnen, locatiebezoeken uitvoeren.

Het reguliere toezicht, dat is gericht op bijdragen aan leren en verbeteren in de zorg en het verhogen van kwaliteit en veiligheid van zorg door de naleving van wet- en regelgeving te vergroten, is nu anders ingeregeld. Dit betekent dat we keuzes maken welke toezichtactiviteiten we uitvoeren en hoe we dit doen. We zijn daarbij zeer terughoudend met inspectiebezoeken op locatie.